Spolek Kaštanka navrhuje inovativní záchranu aleje

Kaštanová alej v Hradci Králové je ohrožena výstavbou železniční tratě. Spolek Kaštanka navrhl obrannou konstrukci, která by mohla zachránit stromy. Experti z ČVUT tvrdí, že návrh by mohl fungovat


Nechvalně proslulé kánskatanová alej v Opatovické ulici na Pražském Předměstí se nachází na průsečíku silného veřejného zájmu a potřeby rychlého a efektivního železničního spojení. Teprve nedávno přišel spolek Kaštanka, který se za alej zasazuje od roku 2016, s návrhem stavby obranné konstrukce nad trať, která by mohla umožnit přežití obou řad stromů.

Expertní názor předložili specialisté z Katedry dopravy ČVUT v Praze. Závěrem jejich analýzy je, že obranný rám by mohl skutečně sloužit svému účelu. Zástupci několika stran nyní podepsali memorandum o společném postupu s úkolem najít řešení, které umožní jak výstavbu dvojkolejky z Hradce Králové do Opatovic, tak i ponechat obě řady kaštanů stát.

Ačkoliv stromy ještě nejsou v bezpečí, jejich naděje nikdy nebyla vyšší. Dokresluje to vítězství v šestém ročníku soutěže Alej roku 2016. Pro alej v té době hlasovalo více než tisíc lidí, které pohnulo zjištění o možné kácení.

'Jsme opatrní optimisti,' prohlásil Bohdan Samek, jeden ze zakladatelů spolku Kaštanka. 'Už několikrát to pro kaštany vypadalo nadějně, ale pak se vše zase zvrátilo.' Nyní odborníci čekají na posouzení komise pro dopravní infrastrukturu.

Spolek Kaštanka prošel ve svém úsilí o ochranu aleje nesčetnými překážkami. Problémy přinášely rozpory mezi spolkem a městským vedením, discordi mezi vlastníky pozemků, ale také mezi expertními posudky a odbornými názory. Nezávislá studie ČVUT o stavbě obranného rámu však přinesla nové naděje.

Pouze čas ukáže, jaký bude konečný verdikt komise ministerstva dopravy. Ale bez ohledu na výsledek bude důležité respektovat všechny zúčastněné strany a najít řešení, které slouží jak občanům, tak potřebám moderní dopravní infrastruktury.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy