V Úpici připravili hru věnovanou rodině Čapkových

Zaměřují se na Heleninu návštěvu Úpice v roce 1960. Představení především ukazuje život rodiny Čapkových v přelomu 19. a 20. století právě v Úpici.


Hlavně Heleninou návštěvou Úpice se zabývá představení, které se odehrálo během schůze národního výboru v roce 1960. Radní se tehdy debatovali o tom, jak přijmout tak významnou návštěvu, kterou Helena Čapková, tehdy pod jménem Palivcová, představovala.

Hlavní část představení se zaměřuje na události přelomu 19. a 20. století, období, které rodina Čapkových strávila právě v Úpici. 'Skutečně se v této hře odvíjejí opravdové momenty, které se zde v Úpici odehrály. Postavy, které v ní hrají, byly dílem skutečné historie města, jako je třeba učitel Kořízek nebo obyvatelé města, které chodily zpívat lidové písně k paní Čapkové,' popisuje ředitelka a dramaturgyně Městského kulturního střediska v Úpici, Zina Rýgrová.

Inovativní myšlenkou bylo namísto klasického představení Čapkova představit unikátní autorskou hru zaměřenou na skutečný život rodiny Čapkových. Tentokrát její hlavní postavou se stala Helena, sestra Josefa a Karla Čapkových, o níž se moc nehovoří. Tuto myšlenku přišel Hasan Zahirović, režisér z Bosny a velký znalec rodiny známých spisovatelů.

Představení se poprvé uskutečnilo dne 26. dubna večer v úpickém divadle. Následovala první repríza dne 28. dubna. Pro nadcházející divadelní rok mají ochotníci připraveno pro své diváky mnohem více, vrátí se například k představení Prodaná nevěsta, které je patrně nejúspěšnější inscenací v celé historii spolku.

'Prodaná nevěsta je naším nejčastěji hraným představením. Dosud byla inscenována přes 55krát a stále ještě není konec. V květnu budeme hrát v Poděbradech a víme, že nás čekají minimálně ještě tři až čtyři další reprízy,' říká předseda úpického spolku divadelních ochotníků, Zdeněk Vylíčil.

Spolek v současnosti čítá padesát členů, kde nejmladší herečce je 15 let, nejstaršímu členovi pak 70 let více.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024