Žernov investuje do fotovoltaiky

Obec Žernov na Náchodsku úspěšně vybudovala fotovoltaickou elektrárnu, která pokrývá veřejné osvětlení. Plánuje rozšíření na další veřejné budovy a odesílání přebytečné energie do mateřské školy. Počáteční investice činila 600 tisíc korun s návratností pět let.


Obec Žernov na Náchodsku je příkladem úspěšného vybudování fotovoltaické elektrárny. Tento ekologicky přístupný projekt od jara až do podzimu pokrývá veřejné osvětlení v celé obci. Zajímavé na tomto projektu je jeho využití veřejných prostorů pro veřejné dobro. V brzké době plánují odesílat přebytečnou energii do mateřské školy v sousední obci Červená Hora.

Investice do tohoto projektu dosáhla hodnoty 600 000 korun. Odhadovaná návratnost investice je zhruba pět let. Obec proto hledá další možnosti rozšíření fotovoltaických panelů na veřejné budovy, jako jsou rozhledna, hasičská zbrojnice a obecní úřad. Tento plán je krokem k založení energetického společenství, které by usnadnilo obyvatelům obce získávat levnější energii než od současných dodavatelů energie.

Žernov zvažoval i možnost výstavby větrné elektrárny. Bohužel, i přes své ekologické cíle se obci nepodařilo získat povolení pro větrnou elektrárnu, protože se nachází v ochranném pásmu národní kulturní památky Babiččino údolí.

Tato iniciativa není jediná v regionu. V Libňatově na Trutnovsku nedávno uvedli do provozu tři fotovoltaické elektrárny. Ty pokrývají spotřebu budovy úřadu, mateřské školy a obchodu. Celková investice do těchto elektráren dosáhla dvou milionů korun, polovinu z nich obec získala díky dotaci. Vzhledem k úspěchu těchto projektů, obec Libňatov plánuje rozšířit svou fotovoltaickou síť i na kulturní dům.

Kromě toho, další obcí, která projevuje zájem o fotovoltaiku, je Jívka na Trutnovsku. Tamní obec momentálně instaluje solární panely na pěti městských budovách, mezi které patří obecní úřad, bývalá škola, školka, obecní restaurace a hasičská zbrojnice. Tato obec plánuje investovat zhruba 2.8 milionů korun do tohoto projektu, s nadějí, že tři čtvrtiny nákladů budou pokryty dotacemi.

Ekologické projekty jako tyto ukazují, jak mohou obce využívat alternativní zdroje energie k pokrytí své energetické spotřeby - a tím šetřit tisíce korun.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024