Katarální horečka ovcí na severu Čech

Veterináři potvrzují případy katarální horečky ovcí na severu Čech. V Ústeckém kraji první případ na Chomutovsku, v Karlovarském kraji třetí ohnisko v Bublavě. Nemoc přenášejí infikovaní komáři.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Školní statek v Roudnici opět šampionem v pěstování chmele

Ústecký kraj se v roce 2024 znovu stal jedním z nejlepších pěstitelů jemně aromatického chmele díky Školnímu statku v Roudnici nad Labem. S průměrným výnosem 1,5 t/ha a obsahem alfa hořkých látek kolem 4 % převyšuje celorepublikový průměr.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Déšť ničí sklizeň chmele v Kokorech

V Kokorech zasáhl pondělní sklizeň chmele déšť, který narušil tzv. dočesnou. Výnosy jsou nízké kvůli extrémnímu suchu a teplu, které způsobily neuzavření šišek. Sklizeň byla podprůměrná. Lenka Kratochvílová informovala, že sklizeň je u konce.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Na pěti řekách na Vysočině platí třetí povodňový stupeň

Stav ohrožení se týká Sázavy, Doubravy, Svratky, Želetavky a Želivky. Hasiči zasahovali téměř dvěstěkrát kvůli popadaným stromům a následkům povodní. Železniční doprava je přerušena na několika tratích. Nejvážnější situace byla v Jimramově, kde došlo k evakuaci.

0

Jiří Padevěd (Před měsícem)

Krkonoše paralyzovány sněžením a vichrem

Krkonoše zasáhly silné sněžení a vítr, což vedlo k zastavení některých lanovek. Horská služba doporučuje opatrnost na hřebenech a v lesích. Sněhová pokrývka, viditelnost do 100 metrů a vítr až 108 km/h zhoršují podmínky.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

EU posuzuje 3miliardový skleník u Karviné - verdikt do konce října

Evropská unie zkoumá projekt tropického skleníku u Karviné za tři miliardy korun, který by měl být znám do konce října. Klíčovým problémem je financování provozu vzdělávací části, kterou by měla hradit Slezská univerzita prostřednictvím vstupného, což by mohlo být považováno za nedovolenou podporu.

0

Adam Wágner (Před měsícem)

Královéhradecký kraj v pohotovosti kvůli hrozbě povodní

Královéhradecký kraj čelí hrozbě povodňových stavů, přičemž meteorologické předpovědi naznačují možný nárůst hladin řek. Města jako Hronov, Kostelec nad Orlicí a Albrechtice nad Orlicí již provádějí preventivní opatření, včetně přípravy evakuačních prostor a plnění pytlů s pískem.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Evakuace ve Zdoňově: Hrozba protržení hráze

Obyvatelé části obce Zdoňov u Teplic nad Metují na Broumovsku byli evakuováni kvůli hrozbě protržení hráze přeplněného rybníka. Evakuováno bylo 17 lidí, 45 čeká na evakuaci. Někteří lidé výzvy neuposlechli. Evakuovaní našli útočiště v místní základní škole.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Hradec Králové končí s elektrokoloběžkami, vsadí na nextbike

Hradec Králové ukončilo spolupráci se společností TO-MI electro kvůli nenaplněným očekáváním ohledně elektrokoloběžek. Město se nyní zaměřuje na sdílené bicykly od společnosti nextbike, která provozuje 250 kol na přibližně šedesáti stanovištích, včetně elektrokol.

0

Lenka Hubingerová (Před měsícem)

Trutnov: Nový parkovací dům za 250 milionů!

Královéhradecký kraj schválil financování parkovacího domu v Oblastní nemocnici Trutnov za 250 milionů korun, které uvolní v letech 2025 a 2026. Projekt zahrnuje šestipodlažní budovu s 275 místy, začátek stavby je plánován na první čtvrtletí 2025.

0

Lenka Hubingerová (Před měsícem)

Hradecký kraj bojuje s povodněmi

Hradecký kraj se úspěšně vyrovnává s intenzivními srážkami, hasiči rozvezli stovky pytlů s pískem. Oblasti jako Špindlerův Mlýn a Trutnov jsou ohroženy. Hladiny řek Úpa a Labe stoupají, způsobují výpadky elektřiny. Hlídané jsou rizikové oblasti, drony monitorují situaci. Venkovní akce byly odvolány.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Nové úseky dálnice D55 se otevřou v prosinci

Dne 2. prosince se otevřou tři nové úseky dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem, vytvářející souvislou trasu 21 km. Výstavba byla náročná kvůli složitému podloží, což vyžadovalo nové technologie. Projekt zahrnuje devět mostů a protihlukovou stěnu.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Nová cyklotrasa ve Včelném: Bezpečnější a ekologická mobilita

Město zahájilo projekt nové cyklotrasy skrz les Včelný, která bude sloužit jak cyklistům, tak lesní obsluze. Původní záměr exkluzivní stezky pro cyklisty byl změněn po analýze, která ukázala potřebu společné cesty. Projekt má zvýšit bezpečnost cyklistů a podpořit ekologickou mobilitu.

0

Jiří Padevěd (Před měsícem)

Seniorka v Náchodě s falešnou kartou pro invalidy odhalena

V Náchodě byla seniorka chycena s padělanou parkovací kartou pro invalidy, což odhalila městská policie při kontrole. Následně byla obviněna z padělání veřejné listiny, což může mít trestní postih až tři roky vězení.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Hradecký kraj chystá opravy silnic a mostů za 1,8 miliardy

V Královéhradeckém kraji se připravují na stavební sezónu, která začne na jaře. Opravy silnic a mostů budou stát přes miliardu a 800 milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace. Klíčové projekty zahrnují opravy silnic II. a III. třídy a několika mostů.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)