ZPRÁVY Ekonomika Královéhradecký kraj

Nájmu nebo hypotéku?

Vlastní bydlení na hypotéku výhodnější z pohledu budování majetku. Na druhé straně, nájemné bydlení je preferováno těmi, kteří nechtějí být vázáni na jedno místo. V některých městech, jako je Praha, je nájem finančně výhodnější, zatímco v ostatních, jako je Ostrava, jsou náklady na obě varianty srovnatelné.

0

Dnes Ester Vohradská

Překopnout plynovod se může značně prodražit

Společnost GasNet hlásí 444 případů vnějšího narušení plynárenských zařízení v roce 2020, většinou kvůli neodborným zemním a výkopovým pracím. Poničené plynovody představují zdravotní riziko a finanční zátěž v milionech korun.

0

Před 6 dny Miroslav Pucholt

Nejslabší rok Českých patentů od roku 1995

Počet patentových přihlášek podaných českými subjekty k Úřadu průmyslového vlastnictví ČR poklesl na 465 v roce 2023, což je nejnižší číslo od roku 1995. V roce 2023 bylo uděleno či validováno 454 patentů tuzemským a 4 979 zahraničním subjektům.

0

Před týdnem Rebeka Schmidt

Dukovany obnovují výrobu na třetím bloku

Dokončení údržby a obnovení provozu 3. výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany je významnou událostí pro ČEZ a český energetický průmysl. Zajišťuje stabilní dodávku energie a představuje dlouhodobý úspěch díky pečlivému plánování a bezpečnostním standardům.

0

Před týdnem Michaela Prokopová

Zásoby plynu v Česku: 58,17% naplněnosti, 87 dní spotřeby!

Stav zásob plynu v Česku je nyní 58% a o 8% vyšší než v minulém roce, což zajišťuje stabilitu a jistotu domácnostem a firmám. Naplněnost zásobníků pokryje 87 dní průměrné roční spotřeby. Rozvoj plynového trhu je důležitý pro čistší zdroje energie a snížení emisí.

0

Před týdnem Michaela Prokopová

Zadlužení ČR klesá na 44% HDP

Dluh České republiky poklesl na 44% HDP, nejnižší úroveň od 2. čtvrtletí 2022. Tento pokles je důkazem stabilizace zadlužení ekonomiky po pandemii covid-19 a válce na Ukrajině. ČR má navíc nejlepší souhrnný rating ze zemí bývalého východního bloku.

0

Před týdnem Miroslav Pucholt

Obezita u žen zdvojnásobila, muži je dvojnásobně překonali

Obezita u žen se od roku 1990 zdvojnásobila, u mužů ztrojnásobila a u mladých čtyřikrát. Navrátil nabízí prevenci a zdravý životní styl, aby se zvýšila délka života v dobrém zdraví.

0

Před týdnem Miroslav Pucholt

Čeští vinaři si domů odvezli 41 medailí

Čeští vinaři získali na soutěži Vinalies International v Paříži 8 Grand Gold medailí a 33 zlatých ocenění. Největší úspěch zaznamenalo vinařství Hanzel z Dobšic, které získalo dvě velké zlaté medaile.

0

Před 2 týdny Michaela Prokopová

Přímý noční vlak spojil Prahu s Bruselem

Nový přímý noční vlakový spoj propojuje Prahu a Brusel třikrát týdně. Vlak staví na klíčových stanicích, jako jsou Antverpy, Rotterdam, Amsterdam, Berlín a Drážďany. European Sleeper nabízí sedačky, lehátka a lůžkové vozy, ceny jízdenek začínají od 49 eur.

0

Před 2 týdny Michaela Prokopová

Finanční správa promine pokuty živnostníkům nad 70 let

Finanční správa nebude ukládat sankce živnostníkům starším 70 let, kteří nedodrželi nové požadavky na elektronické podání daňových přiznání. Toto rozhodnutí ovlivní několik tisíc živnostníků v České republice, pokuta za nesplnění této povinnosti je 1000 Kč.

0

Před 2 týdny Michaela Prokopová

Stávka personálu Austrian Airlines zrušila 400 letů

Stávka personálu Austrian Airlines (AUA) zasáhne Vídeň a další rakouská letiště v nejbližších dvou dnech. Očekává se zrušení asi 400 letů, což ovlivní zhruba 50 000 pasažérů. I lety mezi Českou republikou a Rakouskem byly zrušeny.

0

Před 2 týdny Michaela Prokopová

Růst cen kakaa - špatná úroda

Ceny kakaa strmě rostou hlavně díky finanční spekulaci. Obchodníci s kakaem se musí chránit proti poklesu cen termínovými smlouvami, což vede k finančním problémům při prudkém růstu cen.

0

Před 2 týdny Adam Wágner

Zkrátí nový stavební zákon přípravu staveb?

Nový stavební zákon č. 283/2021 Sb. přináší zásadní změny pro architekty, projektanty, stavební firmy atd. Postupné nabývání účinnosti začíná 1. ledna 2024 (vyhrazené stavby) a 1. července 2024 (ostatní oblasti).

0

Před 3 týdny Lenka Hubingerová

Atraktivní kanceláře mimo Prahu lákají do krajských měst

Regionální kancelářské trhy v Brně a Ostravě lákají investory díky nižším nákladům a vysoké kvalitě prostor. Studie společnosti Colliers ukazuje, že poptávka v těchto městech roste, například o 43 % v Brně a 127 % v Ostravě.

0

Před 3 týdny Ester Vohradská
Studio UHK