Vítkovice bojují s úbytkem populace

Obec Vítkovice v Krkonoších čelí problému s klesajícím počtem dětí. Lidé se stěhují za prací jinam, což se projevilo na počtu žáků v tamní základní a mateřské škole. Vedení obce se snaží situaci zvrátit a přilákat nové rodiny různými aktivitami a výhodami.


Vítkovice, malebná obec v srdci Krkonošských hor, se potýká s neobvyklým problémem - klesajícím počtem dětí. Zatímco dříve byla vesnice plná mladých rodin, dnes se lidé stěhují za prací a lepším životem jinam. Ačkoli zde bylo v minulosti více dětí, nyní je jejich počet extrémně nízký. Místo výletů a exkurzí si děti vyhledávají outdoorové aktivity, jako túry nebo lezení po skalách a nyní začínají dokonce společně trénovat na kolečkových lyžích.

Základní školu ve Vítkovicích řídí ředitel Radim Berka. Na rozdíl od větších městských škol, kde panuje anonymita, je tato škola více rodinného charakteru díky malému počtu studujících. „Náš přístup k vyučování je na velmi osobní úrovni. Zaměřujeme se na individuální potřeby a rozvoj každého žáka, což je jedna z klíčových výhod malých škol jako ta naše,' říká Radim Berka.

Děti v obci navštěvují také místní mateřskou školu, která v současnosti čítá pouze 5 dětí. Učitelka Dana Pištorová popisuje současnou situaci: 'Máme přihlášeno 7 dětí, všechny jsou zdejší. Jsme na samém konci světa, takže je nám jasné, že nejsme příliš atraktivními místem pro nové obyvatelé.'

Vítkovice se snaží udržet svou základní a mateřskou školu při životě. Když před 15 lety učitelka Pištorová nastoupila do mateřské školy, počet dětí byl 22. Postupem času se počet dětí snížil na současných 7. Místostarosta Vítkovic Milan Richter na to nahlíží jak ze školního, tak i z obecního hlediska: 'Když se zavře škola, tak končí obec. Budeme se snažit udržet školu i školku tak, aby nás nové rodiny nalákaly sem.'

Vítkovice usilovně pracují na tom, aby přilákaly nové rodiny. Vesnice nabízí různé výhody - jak sportovní zařízení, tak kulturní stánky i dětské hřiště. Vedení obce doufá, že krásné přírodní prostředí a nabídka aktivit přilákají nové rodiny a pomohou tak zlepšit počty dětí ve školách.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024