Hradecká veřejná doprava slaví 90 let

Hradecká veřejná doprava oslavuje 90 let fungování. První trolejbusy začaly jezdit na lince č. 2 a nyní je v provozu osm linek s 41 trolejbusy. Trolejbusy přepravily více než 11 mil. lidí za minulý rok. V plánu je nákup více než 30 nových vozů, většinou elektrických. Oslavy s historickými trolejbusy se uskuteční 18. května.


Hradecká veřejná doprava oslavuje neuvěřitelných 90 let fungování a hodnotné stopy na ni zanechal i známý architekt Josef Gočár, který pro město plánoval trasu budoucí tramvajové linky. S prvními trolejbusy jsme se na ulici mohli setkat na lince č. 2, která jezdila od Hlavního nádraží až na Nový Hradec Králové. Vozy na této lince jezdily v půlhodinovém intervalu a jejich cesta vedla napříč městem, například přes Korunu, Ulrichovo náměstí či Pražský most k Fortně.

Rok po zavedení trolejbusové dopravy zde začala jezdit druhá linka č. 0 směřující na Slezské předměstí. Tuto linku zajišťovaly čtyři trolejbusy značky Vetra-ČKD. V historii hradecké MHD se trolejbusů nejvíce vyskytovalo v roce 1989, kdy jich jezdilo více než padesát. V následujících dekádách jejich počet sice klesal, ale v posledních deseti letech se zase zvyšuje. Dnes hradeckou MHD tvoří osm trolejbusových linek, které obsluhují celkově 41 trolejbusy.

Informace o významu trolejbusové dopravy pro město ještě dokreslují statistiky z minulého roku, které ukazují, že trolejbusy přepravily více než 11 milionů cestujících. To představuje téměř třetinu všech, kteří využívají hradeckou MHD. V přípravě je také nákup přes 30 nových vozů, z nichž většina bude poháněna elektřinou.

Pro všechny, kteří mají zájem vidět nebo se dokonce svézt historickými trolejbusy, má hradecký dopravní podnik připravenou příležitost. Oslavy 75. výročí trolejbusové dopravy, které se budou konat 18. května, budou zahrnovat okružní jízdy historickými vozy. Navíc si návštěvníci budou moci prohlédnout terminál hromadné dopravy, kde budou probíhat různé ukázky, jako je dobíjení elektrobusu, prohlídky terminálu, či návštěva jinak nepřístupného dispečerského pracoviště.

Kromě těchto aktivit terminál hostí také speciální fotovýstavu mapující historii trolejbusové dopravy v Hradci Králové. Tato výstava je přístupná už teď a potrvá až do ukončení oslav.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy