Sociální rehabilitace pro mentálně postižené v Hradci Králové

Královéhradecký kraj plánuje vytvořit nové služby sociální rehabilitace pro osoby s mentálním postižením. Projekt zahrnuje rekonstrukci rodinného domu v Hradci Králové, náklady 16,4 milionu korun budou pokryty převážně evropskou dotací. Cílem je nácvik samostatného bydlení s podporou sociálních pracovníků.


V pondělí 27. 2. 2024 Královéhradecký kraj oznámil plán na vytvoření nových služeb sociální rehabilitace v pobytové formě pro osoby s mentálním postižením. Projekt zahrnuje rekonstrukci rodinného domu na Pražském Předměstí v Hradci Králové, který se promění ve dvě domácnosti pro šest klientů. Stavební úpravy a vybavení domu budou stát zhruba 16,4 milionu korun včetně DPH, přičemž většina této částky bude pokryta evropskou dotací.

Kraj se s touto iniciativou snaží rozšířit síť sociálních služeb o nový prvek - pobytovou formu sociální rehabilitace pro lidi s mentálním či kombinovaným postižením. Cílem je nácvik samostatného bydlení a sebeobsluhy, kde klienti budou mít podporu sociálních pracovníků, než budou schopni přejít do zcela samostatného bydlení. V prostředí domácností vytvoří pohodovou atmosféru, která bude mít pozitivní dopad na psychiku a fyzické i mentální schopnosti klientů. Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za sociální oblast, zdůrazňuje, že kraj usiluje o postupný přechod na tento moderní způsob péče o osoby s mentálním hendikepem.

Nyní byla zahájena rekonstrukce domu v ulici Prokopa Holého č.p. 221, která by měla trvat přibližně rok a půl. Realizací projektu byla pověřena firma STATING s. r. o., která vytvoří dvě samostatné bytové jednotky sociální rehabilitace pobytovou formou, takzvané domácnosti, s kompletním vybavením. Stavební práce budou stát zhruba 15 milionů korun včetně DPH a více než milion kraj vloží do nákupu nábytku a elektroniky pro tuto službu.

K financování projektu by měl přispět Integrovaný regionální operační program (IROP), který z evropské dotace by měl uhradit až 85 % způsobilých nákladů. Tato dotační výzva podporuje nákup budov, zařízení a vybavení, výstavbu a stavební úpravy pro poskytování kvalitních ambulantních, terénních a pobytových sociálních služeb.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy