Lidé z Kopidlna míří do skleníků zahradnické školy

Zahradnická škola v Kopidlně představuje obor rostlinolékařství, kde studenti zkoumají svět rostlin. Škola nabízí širokou škálu květin a zeleniny, která přitahuje zákazníky z okolí. Studenti prakticky uplatňují dovednosti v školních záhonech a podporují místní podniky.


Zahradnická škola v Kopidlně nabízí středoškolákům jedinečnou příležitost zkoumat svět rostlin prostřednictvím svého nového oboru – rostlinolékařství. Mistrová Naďa Novotná je povzbudivým průvodcem studentů, jak předvádí techniky, jako je správné vysazování petúnií do květináčů.

'Vsaďte to s jemností a dávejte pozor na to, co tam přikládáte spolu se zeminou,' radí Naďa svým studentkám. Denisa, jedna z pilných studentek, už úspěšně zvládla tento proces a má za sebou již několik květináčů. 'Přidáme trochu substrátu a poté jemně vložíme rostlinu, kterou jsme opatrně vyjali ze sadbovače,' vysvětluje Denisa.

Široká škála rostlin, včetně okrasných květin a zeleninových sadbových rostlin, je v zahradnické škole ošetřována. 'Naše skleníky jsou plné rajčat, salátů, kedluben, květáku a celeru. To je teď naší hlavní aktivitou. Sázíme, přesazujeme a také prodáváme naši zeleninou,' podotýká Petra Sedláčková, vedoucí odborného výcviku a praxe.

Nabídka zahradnické školy přitahuje mnoho zákazníků z Kopidlna a okolí, kteří jsou sváděni jak kvalitou pěstovaných rostlin, tak nízkými cenami. 'Zájem je opravdu veliký a děláme vše pro to, abychom jeho rostoucí nároky dokázali uspokojit,' říká Petra Sedláčková.

Vysvětluje dále, že kvůli rostoucí poptávce rozhodli posílit pěstování bulvového celeru a pórku v tomto roce. Navštěvující zákaznice, paní Pavlína, říká, že hlavním důvodem její návštěvy je podpora místních a kvalitní sazenice, které sem kupuje.

'Cítím, že je důležité podpořit místní podniky a jsem vždy spokojená s kvalitou zde pěstovaných rostlin. Už jsem odtud měla melouny a kedlubny, a doufám, že letos budou stejně dobré,' dodává s úsměvem paní Pavlína.

Kromě pěstování rostlin pro prodej, studenti zahradnické školy také zasazují různé květiny a zeleninu do svých školních záhonů, což je další způsob, jakým prakticky aplikují dovednosti, které se učí v rámci svého studia rostlinolékařství. Tento nový obor přináší unikátní příležitost pro mladé zahrádkáře objevit a prosazovat své vášně v kopidelském regionu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy