V podzemí vypěstoval půl tuny konopí, soud uložil farmáři 10 let

Petru Včeliš, obviněný z nelegálního obchodování s marihuanou, mohl být odsouzen k 8-12 letům vězení. Původně hrozilo 10-18 let, ale trest byl snížen kvůli nejasným důkazům o zisku. Včeliš odmítá tvrzení o nelegálním prodeji, tvrdí, že konopí pěstoval pro terapeutické účely.


Podle nedávného rozsudku krajského soudu mohl být Petr Včeliš, obviněný z nelegálního obchodování s marihuanou, odsouzen k trestu osmi až dvanácti let vězení. Dříve mu bylo hrozilo od deseti do osmnácti let, avšak trest byl snížen vzhledem k nejasným důkazům o získaném zisku z trestné činnosti. Rozsudek stále není pravomocný - obžalovaný, státní zástupce i opatrovnice firmy si ponechali lhůtu na odvolání.

Podle obvinění je Včeliš odpovědný za vypěstování a nákup přibližně půl tuny marihuany během několika let, z níž poté získal z prodeje nejméně 42 milionů korun. Podle informací se většina této drogy prodávala v Polsku, avšak peníze z těchto transakcí se nepodařilo policii zajistit. 'Dospěli jsme k závěru, že obžalovaný tím vydělal miliony korun, ale nemůžeme určit přesnou částku,' uvedl předseda senátu krajského soudu Jiří Vacek.

Dalším důsledkem soudního procesu bylo potrestání společnosti Datajem, u které byl Včeliš jediným jednatelem. Bylo oznámeno, že firma byla zrušena, avšak obžalování zůstalo i nadále v platnosti. Dokumenty uvádějí, že Včeliš firmu používal k nákupu součástí nezbytných pro jeho nelegální činnost.

Státní zástupce Jan Vodička navrhl ve svém závěrečném návrhu, že čistý zisk z trestné činnosti mohl dosáhnout přibližně 18 milionů korun po odečtení všech nákladů. Toto tvrzení se odkazuje na obvinění, že Včeliš prodal 500 kilogramů marihuany do Polska. Původní obvinění uvádělo, že čistý zisk byl více než 30 milionů korun.

Ačkoliv byl Včeliš odsouzen, odmítl tvrzení o podílení se na prodeji a nákupech ilegálního konopí. Jeho obhajoba tvrdila, že se věnoval léčitelství a že konopí pěstoval pro terapeutické účely. 'Žádné THC jsem neprodával ani nekupoval,' uvedl Včeliš u soudu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy