Zastupitel Třebnouševes podezříván ze založení černé skládky

Zastupitel malé obce Třebnouševes, Jiří Zeman, je pod drobnohledem policie kvůli nelegální skládce odpadu. Zeman tvrdí, že jde o zeminu a suť z rekonstrukce jeho domu a že tuto akci schválilo zastupitelstvo obce.


Na okraji Třebnouševsi, malá obec na Jičínsku, začala neobvykle rost nová skládka plná odpadu. Není jí ale řízena obec, místní skládku provozuje jeden z jejích zastupitelů, Jiří Zeman (nestr.). Podle svých slov nemá s odpady nic společného, je to pouze zemina a suť, kterou vyvezl ze svého rekonstruovaného domu. Vše by mělo být podle něj v souladu se zákonem a stále tvrdí, že tuto akci schválilo zastupitelstvo obce. Nicméně důkazy o takovém hlasování nejsou v žádné dokumentaci.

S Třebnouševskou skládkou se zabývá i česká policie. Vyšetřováni byli pověřeni po upozornění některých obyvatel obce, kteří nesouhlasí se způsobem, jakým zastupitel Zeman nakládá s odpady. Policie zkoumá stupeň zavinění a potenciální vliv na životní prostředí tohoto jednání. Česká inspekce životního prostředí také začala kauzu řešit ve své pravomoci.

Samotný zastupitel Zeman své jednání brání tvrzením, že nejde o skládku odpadu, ale úpravu pozemku. Uvedl, že radě města předložil návrh na zavážení pozemku materiálem, který by ho připravil na zalesnění a vedení obce tento návrh podpořilo. Jeho kolega zastupitel, Miroslav Vojtíšek (nestr.) však tvrdí, že k žádnému takovému hlasování nedošlo.

Obec Třebnouševes je již delší dobu rozdělená na dva politické tábory. Tyto neshody vyústily v posledních letech v několik předčasných voleb, které dvakrát proběhly. Kauza skládky tak přidala další dříví do již tak rozhořelého politického sporu. Obě strany se zdají být daleko od najití společného jazyka a řešení situace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy