Přesolená strava ve školních jídelnách?

Školní jídelny v Královéhradeckém kraji čelí problému nadměrného solení pokrmů. Krajská hygienická stanice zjistila, že 63 % vzorků polévek obsahuje více soli než doporučená norma.


Ve školních jídelnách v Královéhradeckém kraji byla v minulém roce provedena kontrola obsahu soli v pokrmech, kterou uskutečnila Krajská hygienická stanice. Výsledkem inspekce je, že až 63% vzorků polévek obsahuje více soli, než je doporučená norma. Jaký je důsledek nadměrného solení - a co dělají školy, aby zajistily zdravé stravování pro své žáky? Kuchaři a kuchařky školních jídelnách tak často solí víc, než kolik by měli.

Veronika Krejčí, mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové, při hodnocení situace zdůraznila, že kontrola ukázala, že solení se často děje od oka a receptury nejsou dodržovány. 'Při kontrolách se ukazuje, že solení probíhá ve školních jídelnách často od oka, nebo je obsah soli v recepturách brán pouze jako orientační,' uvedla Krejčí. To vede k tomu, že obsah soli může být výrazně vyšší, než je doporučeno.

Vedle dodržování receptur a kontrolního systému mají některé školy i další preventivní opatření: například v Nechanicích děti nemají solničky na jídelních stolech. Tímto způsobem se předejde nadbytečnému osolování pokrmů, které by mohlo ohrozit zdraví dětí.

Kontroly obsahu soli v školních jídelnách budou ze strany zdravotních orgánů pokračovat i v budoucnu, a to jak v letošním školním roce, tak v následujícím. Krajská hygienická stanice pravidelně kontroluje obsah soli v jídle a vzdělává personál školních jídeln na problematiku solení. To je především nezbytné v zájmu zdraví dětí, které by měly být hlavní prioritou pro školy i rodiče.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy