O dopravě, zdravotnictví a školství v Jablonci nad Nisou

Vláda jednala s Královéhradeckým a Libereckým krajem o tématech spojených s rozvojem těchto regionů. Hlavním bodem byla dopravní infrastruktura, situace ve školství a zdravotnictví. V plánu je stavba nebo modernizace dálnic D11, D35 a obchvatů, výstavba nemocnic a změny systému financování škol.


Mezi hlavní body programu patřila dopravní infrastruktura, situace ve školství, zdravotnictví a změny v rozpočtovém určení daní. Vláda se na toto jednání především zaměřila na seznámení s aktuálním stavem výstavby klíčových dopravních staveb v Libereckém a Královéhradeckém kraji. V obou regionech probíhá výstavba dalších úseků klíčových dálnic D35 a D11, obchvatů několika měst a modernizace železničních tratí.

Hejtman Martin Červíček chválil zejména jednání o zdravotnictví, jelikož kraje zde vystupují jako zřizovatelé oblastních nemocnic. Jednání se týkalo přípravy několika zákonů, které mají zlepšit kvalitu a efektivitu krajských nemocnic v návaznosti na Fakultní nemocnici Hradec Králové. Tato debata byla vnímána jako velmi důležitá pro budoucí rozvoj zdravotnických systémů v obou krajích.

Ve školství byla diskutována možnost změny systému financování, který by například umožňoval financování škol prostřednictvím příspěvku na studenta. Hejtman také zmínil schnolvání prostředků na platy nepedagogických pracovníků, které by mohly být řešeny prostřednictvím rozpočtového určení daní.

Ohledně dopravní infrastruktury bylo potvrzeno pokračování v koncepčním budování strategických komunikací. Stavba obchvatu Nové Paky a Jaroměře má pokračovat, stejně jako stavba obchvatu Rychnova nad Kněžnou, který začne v roce 2025. Stát také zahájí stavbu obchvatu Náchoda.

Co se týče dálnice D35, ta postupuje Královéhradeckým krajem a míří k Hradci Králové. Její dokončení je plánováno na rok 2028. Aktuálně probíhá výstavba úseku mezi Hořicemi a Sadovou, zatímco stavba navazující části až do Plotiště u Hradce Králové začne letos. Dálnice D11 je ve velmi podobné situaci, kdy úsek z Trutnova na státní hranice má být zkompletován v roce 2027. Poslední úsek D11 mezi Jaroměří a Trutnovem je naplánován na rok 2028.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy