Modernizace Barevných domků v Hajnici

Královéhradecký kraj slaví úspěch první etapy modernizace Barevných domků v Hajnici pro lidi s postižením. Projekt zahrnoval nové ubytování a technické zázemí za 130 milionů korun.


Královéhradecký kraj oslavil úspěšné dokončení první etapy rozsáhlého projektu modernizace Barevných domků v Hajnici na Trutnovsku. Toto zařízení poskytuje ubytování a podporu osobám s mentálním či jiným druhem postižení. Celková hodnota investice do nových staveb a vybavení činila 130 milionů korun včetně DPH, což zahrnuje jednopodlažní ubytovací budovu s kapacitou 36 lůžek a samostatný objekt pro technické zázemí. Druhá etapa modernizace by měla začít v květnu letošního roku.

Hejtman Martin Červíček vyjádřil hrdost na rozvoj sociálních služeb v kraji: „V posledních třech letech jsme v sociální oblasti zrealizovali mnoho projektů, například domov se zvláštním režimem v Borohrádku, Žacléři či Opočně. Hajnice jsou pokračováním strategie, kdy se věnujeme klientům se specifickými potřebami a dokážeme na ně pružně reagovat s veškerým respektem k jejich mentálním schopnostem. Těší mě, že se nám v kraji daří budovat kvalitní systém sociálních služeb v souladu s nejmodernějšími trendy a klientům tak umožňujeme prožít důstojný život.'

Modernizace areálu Barevných domků zahrnovala demolici původních objektů a následnou výstavbu dvou nových budov. 'Pro ubytování klientů jsme z provozních důvodů zvolili jednopodlažní stavbu složenou ze tří traktů, kdy v každém je jedno samostatné oddělení s pokoji klientů, společenskými a provozními místnostmi. Druhou novou budovou jsme vyřešili technické zázemí celého areálu,' uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Nová ubytovací budova poskytuje 18 dvoupokojů, což znamená celkovou kapacitu 36 lůžek. To je o 14 lůžek více než dosavadní kapacita. Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která je zodpovědná za sociální oblast, uvádí, že budova a celý areál jsou navrženy jako bezbariérové, aby co nejlépe vyhovovaly potřebám klientů s různými zdravotními omezeními: 'Pro klienty jsme zde také vytvořili prostředí, které se co nejvíce podobné běžnému domácímu prostředí a zároveň respektuje osobnost a práva člověka.'

Druhá nová budova slouží jako technické zázemí areálu, včetně dílen, skladů a garáží. V rámci dílen a chráněných pracovišť mají klienti Barevných domků možnost rozvíjet své dovednosti a uplatnit se na trhu práce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy