Cizinci vykrádali domy, škoda dosáhla 1,5 milionu

0

Gruzie, zatčení, Chomutovsko, trestné činy, krádež, blog, region24


Dva muži z Gruzie ve věku 29 a 30 let byli zatčeni na Chomutovsku pro podezření z řady trestných činů, včetně krádeže a poškozování cizích věcí. Celková škoda přesahuje 1,2 milionu korun. Oběma hrozí tresty od 2 do 8 let vězení.

Na Chomutovsku dne 8. dubna došlo k zásahu zásahové jednotky, při kterém byli zatčeni dva cizinci věku 29 a 30 let, oba původem z Gruzie. Oficiální potvrzení o jejich národnosti ze strany mluvčí trutnovské policie, paní Žárky Pišlové, nebylo poskytnuto. Tato dvojice je vyšetřována vrchním komisařem pro podezření z řady trestných činů, včetně krádeže, poškozování cizích věcí a porušování domácí svobody.

V době od prosince 2023 do konce února tohoto roku se tito muži podle vyšetřovatelů napříč šesti kraji - konkrétně Královéhradeckým, Libereckým, Středočeským, Jihočeským, Plzeňským, Zlínským, Moravskoslezským a také na Vysočině - vloupali do celkem patnácti rodinných domů.

Jejich cílem byly především hotovost, zlato a šperky. Mluvčí trutnovské policie, Žárka Pišlová, uvedla, že celková škoda způsobená těmito krádežemi přesahuje 1,2 milionu korun. Dále také způsobili další škodu ve výši 260 tisíc korun poškozením majetku během násilného vstupu do obydlí.

Podle místních detektivů, kteří se případem zabývali, cizinci do Česka pravidelně přijížděli z Polska za účelem prohlídky domů. Než k vloupání došlo, seznámili se s každodenními zvyklostmi obyvatel domu. Do obydlí se pak vloupali během dne, v době, kdy byli majitelé odstaveni. Po sobě ponechávali mimořádný nepořádek.

'Vyšetřovatelé, kteří na případu pracovali, o sobě prohlásili, že se během své dlouhé kariéry nesetkali s takovými potížisty, jako jsou tito dva. Jejich chování bylo velmi arogantní a neprokázali žádnou snahu o spolupráci,' poznamenala mluvčí policie.

Po zatčení byli oba muži minulý týden předvedeni před soudce Okresního soudu v Trutnově, který rozhodl o jejich umístění do vazby. Jeden z nich byl eskortován do vazební věznice v Hradci Králové, druhý do Liberce. Za své činy jim hrozí tresty od 2 do 8 let vězení.

Policie také uvedla, že je pravděpodobné, že trestní stíhání cizinců bude dále rozšířeno o dalších deset podobných případů. Celková škoda by se tak mohla městským soudem zvýšit ještě o dalších 1,8 milionu korun.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář