Jičín bojuje s vedry: stín, mlhoviště a fontány

Jičín připravuje adaptační změny na měnící se klimatické podmínky, zahrnující stínová zákoutí, mlhoviště, pítka a fontány. Projekt zapojuje obyvatele pro cenné názory na lokality a úpravy městského mobiliáře. Příkladem je Hradec Králové s více vodními osvěženími. Jičín se tak připravuje na budoucí klimatické extrémy.

0

Před týdnem

Opočno: 32 nových bytů rozebráno, čekací listina se plní

V Opočně se otevřelo 32 nových bytů různého typu od garsonier po třípokojové byty, většina s lodžií nebo terasou. Počet zájemců byl dvakrát vyšší než kapacita, všechny byty jsou již přidělené. Město přijímá žádosti dále a zařadí je na čekací listinu.

0

Před 2 týdny

Chlumec nad Cidlinou: Speciální vůz umývá popelnice a zlepšuje hygienu

Mytí popelnic v Chlumci nad Cidlinou zajišťuje speciální mycí automobil od Hradeckých služeb a.s. Tento unikátní vůz denně obsluhuje desítky ulic, čímž přispívá k lepší hygieně ve městě.

0

Před měsícem

Kočičí štěstí - pohádka na hradě Pecka

Pohádka "Kočičí štěstí" představuje nové písničky od autorky Elišky Palfreyman Noskové za hudební spolupráce houslisty Miloslava Zlatníka a baskytaristy Františka Morávka.

5

Před měsícem

Hradec Králové chystá rozsáhlou revitalizaci teras i sadů za 200 mil. Kč

Hradec Králové plánuje revitalizaci Severních teras a Žižkových sadů, projekt by měl začít v roce 2026. Náklady jsou odhadovány na 200 milionů Kč, financování by měly podpořit dotace. Projekt zahrnuje opravu teras, nový odvodňovací systém a vytvoření bezbariérového přístupu. Místní obyvatelé zůstávají skeptičtí.

0

Před měsícem

Burger Festival - Šťavnaté Burgery v Hradci Králové před OC FUTURUM

Festival Burgerů se vrací do Hradce Králové vedle OC FUTURUM. Mezi 14. a 16. červnem můžete ochutnat šťavnaté burgery od top podniků jako Amici Pizza & Burgers, Burger Saloon-Jezdci či Smash!Burger. Kromě burgerů budou i jiné pochoutky včetně sladkostí a nápojů od Pivovaru Chotěboř a Y-Coffee.

0

Před měsícem

Kamerový dohled zlepšil chování řidičů ve městě

Roční sledování dopravní situace pomocí kamer na osmi stanovištích ve městě ukázalo výrazné zlepšení v chování řidičů. Počet přestupků klesá, přičemž nejčastějším přestupkem je překračování rychlosti. Peníze z pokut jdou do městského rozpočtu.

0

Před 2 měsíci

Nájemné bydlení zdražuje

Nájemné byty v Praze a dalších krajských městech se v poslední době zdražily. Byty 2+kk nyní stojí v Praze 19 000 Kč, zatímco 1+kk jsou za 14 000 Kč. Růst cen nájmů je důsledkem různých faktorů na trhu nemovitostí a ekonomiky. Poptávka po nájemním bydlení zůstává vysoká, což zvyšuje ceny.

0

Před 3 měsíci

Zastupitel Třebnouševes podezříván ze založení černé skládky

Zastupitel malé obce Třebnouševes, Jiří Zeman, je pod drobnohledem policie kvůli nelegální skládce odpadu. Zeman tvrdí, že jde o zeminu a suť z rekonstrukce jeho domu a že tuto akci schválilo zastupitelstvo obce.

0

Před 3 měsíci

Česko udělalo poslední krok do Ligy mistrů

Český fotbal zaznamenal úspěch, když se dostal na 10. příčku žebříčku UEFA, což znamená přímý postup mistra do základní skupiny Ligy Mistrů v roce 2025/2026. Tento úspěch především dlužíme Viktorii Plzeň, která remizovala s Fiorentinou ve čtvrtek.

0

Před 3 měsíci

Azyl pro zvířata: modernizace a větší spolupráce s veřejností

Útulek pro zvířata v Hradci Králové získal nové vedení a prošel změnami. Investice do infrastruktury, nové posezení pro veřejnost a obnovení vycházek se psy patří mezi klíčové novinky.

0

Před 3 měsíci

Sucho narůstá - vegetace je o měsíc napřed

Vegetace roste rychleji kvůli předčasné odtávání sněhu a vysokým teplotám v České republice. Stromy a rostliny odebírají vodu o měsíc dříve, než je obvyklé, což zvyšuje riziko sucha, pokud nezačne pršet intenzivněji.

0

Před 3 měsíci

Česká zemědělská půda je plná pesticidů

Zemědělská půda v Česku je znečištěná pesticidy z minulosti, ukazuje výzkum Mendelovy univerzity. Pesticidy, některé i zakázané v EU, ovlivňují biodiverzitu a zdraví lidí. Vědci varují o nelegálním použití pesticidů a agrochemikálií.

0

Před 3 měsíci

Dokončení D11 nabere další zpoždění

Výstavba úseku dálnice D11 mezi Trutnovem a Polskem má další zpoždění. Polský dodavatel Budimex, který vyhrál soutěž, nesplnil technické kvalifikační požadavky. Antimonopolní úřad nyní nařídil znovuzahájení výběrového řízení pro nalezení nového dodavatele.

0

Před 3 měsíci

Miletá křižovatka vstupuje do první etapy rekonstrukce

Oprava křižovatky Mileta v Hradci Králové způsobuje dopravní komplikace. Motoristům se doporučuje využít jiné cesty či přepravit se na kole. Přestavba potrvá do konce roku 2026 a dopravní situace se změnila také v městské hromadné dopravě.

0

Před 3 měsíci