Teplo v Hradci Králové zdraží, důvodem je růst ceny z Opatovic

0

růst ceny energií, hradec králové


Všudypřítomný růst cen dopadne od nového roku i na dodávky tepla a teplé vody v Hradci Králové. Typická zdejší domácnost si měsíčně připlatí stokoruny, teplo zde i přesto zůstane takřka nejlevnější v celé republice.

Dodávky tepla a teplé vody v krajském městě zajišťuje městem vlastněná společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK). Ta přitom teplo nakupuje od Elektráren Opatovice. 

"Náš dodavatel nám nyní oznámil růst ceny o 28,5 %, ve kterém se podle Elektráren Opatovice zrcadlí mimo jiné i dopady vládního konsolidačního balíčku. Na úrovni představenstva a dozorčí rady naší společnosti jsme přijali opatření, kterým alespoň část navýšení ceny pokryjeme z vlastních prostředků, jež jsme vytvořili zefektivněním našeho fungování v předešlém období. Našim odběratelům tak od 1. ledna budeme účtovat cenu 815 Kč včetně DPH za GJ tepla, což znamená meziroční nárůst o 25 %. Vyjádřeno v penězích lze říct, že typická hradecká domácnost s průměrnou spotřebou 25 GJ si měsíčně připlatí přibližně 360 korun," vysvětluje předseda představenstva THHK Jiří Seidler a doplňuje, že cena tepla v Hradci Králové dlouhodobě zůstává hluboko pod republikovým průměrem, který v letošním roce činil přibližně 1200 Kč bez DPH za GJ. 

Před rokem v Hradci Králové teplo zdražovalo pouze o 4,8 %, zatímco ve většině měst šly ceny nahoru o násobky tohoto zvýšení. Nárůst ceny THHK vztahující se k předchozímu dvouletí 2022-23 přitom kryje očekávanou inflaci za toto období.

Dodávky tepla nyní zdražují napříč Českou republikou. Například v Plzni, kde teplárnu provozuje stejný holding jako Elektrárny Opatovice, se navyšovalo o 28,3 %. na výsledných 819 Kč. V sousedních Pardubicích cena stoupne na 821 Kč, v Českých Budějovicích dosáhne 840 Kč, v Liberci bude činit dokonce 1.198 Kč a v Brně 1.199 Kč. Hradec Králové tak i v roce 2024 zůstane v ohledu ceny dodávek tepla nadále prakticky nejlevnějším ve srovnání s ostatními krajskými městy.

Zdroj: TZ Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., HradecKralove.org



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář