Ulrichův pomník: Třetí pokus o sochu pro Hradec Králové

Hradec Králové se pokouší realizovat sochu-pomník starosty Františka Ulricha. Výsledný návrh by města mělo znát v roce 2025 a socha by mohla být odhalena do tří let. Ulrichův pomník navazuje na tradici města a bude součástí oslav 800 let existence Hradce Králové.


Historie Hradce Králové se blýská k další důležité kapitole – po 22 letech se město pokouší znovu o realizaci sochy – pomníku starosty Františka Ulricha. Třetí pokus o památník tohoto významného hradeckého rodáka kontrastuje s minulými neúspěšnými snahami; tentokrát by město mělo znát výsledný návrh v roce 2025 a socha by mohla být odhalena do tří let.

Ulrichův pomník navazuje na tradici Hradce Králové jakožto 'salonu republiky' za starostovy éry (1895 až 1929), kdy z pozice starosty hájil městské zájmy a prostřednictvím spolupráce s architekty Janem Kotěrou a Josefem Gočárem ovlivnil vývoj jeho urbanismu. V současné době si vedoucí představitelé města připomínají Ulrichův odkaz s ohledem na připravované oslavy 800 let existence Hradce Králové.

Primátorka Pavlína Springerová (HDK) uvedla: “Měla jsem o tom několik jednání v loňském roce, mimo jiné i s klubem rotariánů, který to hodně protlačuje. Ve vedení města jsme se shodli, že se tím budeme zabývat, i když to nebyla naše priorita hlavně kvůli financím. Při přípravách akcí k výročí 800 let města jsme se však shodli, že by bylo dobré a vhodné, kdybychom s tím pohnuli.”

Představitelé města se shodují, že pomník by měl být umístěn na Ulrichově náměstí, které je jedním z nejvýznamnějších hradeckých prostorů. Plán zahrnuje stavebně-historický průzkum náměstí a následnou soutěž sochařů pro vytvoření Ulrichova pomníku. Proces realizace památníku bude transparentní a řídil se požadavky památkové péče.

Kromě toho se město zamýšlí nad osudem nepovedené sochy Františka Ulricha, která odpočívá v dřevěné bedně na dvoře technických služeb více než 12 let. Ta by měla být v březnu umístěna do lapidária Muzea východních Čech.

Náměstek primátorky pro oblast architektury a urbanismu Adam Záruba (Změna a Zelení) zdůrazňuje, že výsledná podoba pomníku nemusí nutně reprezentovat konkrétní sochu: “Určitě to nemůže být něco, čemu se říká turela, tedy turistický realismus. Nejčastěji to bývá například lavička, na které sedí osobnost a turisté se s ní fotí.”

Primátorka Springerová dodala: “Architektonická soutěž by se měla otevřít různým pojetím sochy, vůbec to nemusí být figurální tvorba. Jsme otevřeni i jiným způsobům ztvárnění připomínky našeho hradeckého velikána. Každopádně chceme mít na stole co nejvíce zajímavých návrhů a nikoli kopírovat motivy, které tu už byly.”



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy