Vymahači pohledávek

NÁCHODSKO – Garantovali získání peněz, zapomněli říct, že jen pro sebe.




V těchto dnech se začali náchodští kriminalisté zabývat případem podvodu, kdy dosud neznámí pachatelé slibovali vymáhání peněz od dlužníků. Na tuto nabídku zareagovala žena z Náchodska poté, co před dvěma lety „investovala“ a přišla o 150 tisíc korun.

Poté, co žena (68) klikla na odkaz a vyplnila své údaje, se ji ozval „manažer“ společnosti. Ten ji sliboval vymožení celé částky, potřeboval k tomu však, aby si stáhla program pro vzdálený přístup do PC a poskytnutí dalších osobních údajů. Když na to kývla, žádal o složení jistiny za slíbené služby, ačkoliv už předem věděl, že nic vymáhat nebude. Jakmile mu poškozená zaplatila první částku, dostala se do kolotoče dalších plateb. Ze ženy postupně podvodným způsobem vylákal stovky tisíc korun. Škoda dosáhla bezmála 350 tisíc korun.

Celková částka, kterou z poškozené podvodně vylákal, nakonec převýšila původní pohledávku, kterou slíbil vymoci. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. Pachatelům v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Pamatujte: Ke každé investici přistupujte jako k rizikové Než začnete komunikovat, ověřte si protistranu Nikomu nesdělujte své osobní údaje Nikomu nezasílejte ofocené osobní doklady Nikomu nesdělujte tištěné informace z platební karty Nikomu nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači Pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví Nikomu nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy, či jiným způsobem cizí osobě neautorizujte platbu Pozor!!! Pachatelé mohou použít různé portály a nepatrně pozměnit způsob spáchání činu, výsledek však bude stejný a poškozených bude dále přibývat. Policisté apelují na veřejnost!!! Buďte obezřetní a chraňte své finanční prostředky. por. Mgr. Lucie Konečná
17.6.2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy