Od začátku roku poklesla výstavba bytových projektů

Český stavební sektor zažil v prvním čtvrtletí 2024 pokles produkce o 4%. Pozemní stavitelství pokleslo o 7,4% a snížil se počet nových bytových projektů o 15,1%. Tato situace je způsobena nerovnováhou na trhu a válkou na Ukrajině, která zvyšuje ceny materiálů a snižuje počet pracovníků.


Český stavební sektor zažívá obtížný rok. Nové údaje z Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že průmyslová produkce klesla v prvním čtvrtletí roku 2024 o čtyři procenta oproti předchozímu roku. Pozemní stavitelství zaznamenalo ještě silnější pokles o 7,4 procenta. Počet nově zahájených bytových projektů se snížil o 15,1 procenta, přičemž bylo postaveno pouze 8 065 nových bytů, což je nejnižší číslo od prvního čtvrtletí 2019.

Stavebnictví setrvává v obtížné situaci, způsobené nerovnováhou na trhu. Zatímco v celé EU loni stavební produkce rostla o 2,4 procenta, v České republice klesala, a počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Situaci ještě zhoršila válka na Ukrajině, která vedla ke zvýšeným cenám stavebních materiálů a nedostatku pracovní síly ze strany ukrajinských zaměstnanců.

Od 1. července začíná platit nový stavební zákon, který se týká všech staveb, což však způsobuje další nejistotu. Předpisy k zákonu nebyly dosud zveřejněné, díky čemuž není jasné, jak bude proces povolování nových staveb probíhat od poloviny roku.

Doporučení redakce: Pokud potřebujete šachty nebo kabelové komory pro realizaci své stavby, navštivte stránku kabelové šachty..


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy