Královéhradecký kraj v pohotovosti kvůli hrozbě povodní

Královéhradecký kraj čelí hrozbě povodňových stavů, přičemž meteorologické předpovědi naznačují možný nárůst hladin řek. Města jako Hronov, Kostelec nad Orlicí a Albrechtice nad Orlicí již provádějí preventivní opatření, včetně přípravy evakuačních prostor a plnění pytlů s pískem.


Podle posledních informací od meteorologů hrozí v několika oblastech překročení třetího povodňového stupně. Jakkoliv zatím hladiny řek Královéhradeckého kraje zůstávají v normě, modelové předpovědi upozorňují na možné zvýšení. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informuje, že na Cidlině v Novém Bydžově je až 90% pravděpodobnost dosažení prvního povodňového stupně, zatímco Orlice v Týništi nad Orlicí s 80% pravděpodobností může dosáhnout třetího povodňového stupně.

Ke zvýšeným hladinám aktuálně dochází na 16 místech po celé republice, převážně v její východní části. Ve dvou případech byla zaznamenána druhá úroveň povodňové aktivity a na ostatních místech první úroveň, což značí bdělost.

Ve světle těchto predikcí se města a obce snaží minimalizovat možné škody. V Hronově jsou připraveny evakuační prostory, zatímco v Kostelci nad Orlicí dobrovolníci a hasiči naplnili přes 800 pytlů s pískem na ochranu především domu s pečovatelskou službou. V Albrechticích nad Orlicí byla osazena čerpadla u nejvíce ohrožených domů.

Některé municipality zvolily odlišný přístup a půjčování pytlů s pískem či dalších opatření plánují uskutečnit až v případě bezprostředního ohrožení. Vlastníci nemovitostí u vodních toků jsou vyzýváni, aby odvezli své automobily a odstranili další věci, které by voda mohla unašet.

Integrovaný záchranný systém a další příslušné složky jsou v pohotovosti. Ačkoli hasiči v Královéhradeckém kraji během dne na povětrnostní podmínky nevyjížděli, od včerejška již řešili 11 případů spojených s dešťovými přeháňkami, především odstraňování popadaných větví a čerpání vody ze sklepů. Výrazné změny v situaci mohou nastat velmi rychle a lišit se dokonce i v rámci jednoho města či obce.

Pro aktuální informace mohou občané využít různé zdroje, včetně letáků, SMS zpráv, místního hlášení nebo sociálních sítí. Krizové štáby také často navštěvují nejohroženější objekty a přinášejí přímo na místě relevantní instrukce.

Meteorologové předpovídají pro velkou část Královéhradeckého kraje extrémní stupeň nebezpečí povodní minimálně do pondělí. Doporučuje se sledovat důvěryhodné informační kanály, mít dobité mobilní telefony a powerbanky, dostatek pitné vody a v ohrožených oblastech sbalené evakuační zavazadlo, obsahující doklady, léky, spacák, oblečení, jídlo a vodu na několik dní.

Hejtman Martin Červíček po zasedání krajské povodňové komise uvedl, že během víkendu na severu kraje může dojít k povodním, které odpovídají frekvencí až dvacetiletým či padesátiletým vodám. Přesnější informace o situaci poskytne páteční model hydrometeorologů. Samosprávy a různé složky integrovaného záchranného systému se již připravují s dostatečným předstihem, aby minimalizovaly možné následky povodní.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy