Vraky aut zaplevelují Hradec Králové:

Město Hradec Králové bojuje se stovkami opuštěných automobilů, u kterých v některých případech rozhoduje soudní řízení o jejich odstranění. Aplikace Munipolis pomáhá s lokalizací a odstraňováním těchto vozidel, ale jejich počet stále narůstá.


Ve městě Hradec Králové se nachází desítky opuštěných automobilů, které jsou ponechány napospas přírodě i vandalům. Mezi pohozenými relikviemi najdeme například zelený Renault vsetínské značky bez obou pravých kol, o kousek dál modrý Focus s naprosto vyfouklými pneumatikami, či Octavii, která zde trpělivě rezne již několik měsíců.

Scenerii podobnou postapokalyptickým filmům vytvářejí také obytné přívěsy určené k sešrotování, ale ještě vždy čekají na svůj osud. Není výjimkou ani odstavné parkoviště mezi koupalištěm Flošna a novým stadionem, které je doslova hojně poseto těmito vraky. A nejen tam.

Podle nejnovějších zpráv, se město Hradec Králové snaží vyrovnat s tímto problémem již tři roky, když novela zákona umožnila rychlejší odvoz těchto aut z ulic. Přesto je bitva s touto situací stále v plném proudu. V Radech byla spuštěna aplikace Munipolis, která usnadňuje lokalizaci a odstraňování opuštěných aut. Díky této aplikaci byla nedávno odstraněna řada zdevastovaných vraků z parkovišť různých hradčanských lokalit. Ale i přes veškeré úsilí, počet těchto vraků stále narůstá.

Například, auto, které je zaparkované při škonech Policie ČR, je nemožné odtáhnout, dokud není rozhodnuto v soudním řízení. Takový proces může trvat mnoho měsíců a nakonec může udělat vozidlo naprosto nezbytné. Podle legislativního plánu, pokud auto stále stojí na silnici, je zveřejněna výzva na jeho odstranění na nástěnce radnice. Po dvouměsíční lhůtě je vrak zničen na náklady vlastníka komunikace.

Pokud je vrak na parkovišti restaurace nebo jiného soukromého majetku, je situace ještě komplikovanější. Například majitel restaurace U Letců u letiště se potýká s tímto problémem. Na parkovišti před restaurací jsou často zaparkovaná podezřelá vozidla, které někdy zůstanou i několik měsíců. Majitel Václav Vrzáč se potýká s tímto problémem již delší dobu.

Díky úspěchu aplikace Munipolis však město Hradec Králové vidí světlo na konci tunelu. Od svého spuštění v polovině roku zpracovala tato aplikace více než 30 případů, včetně fotografií a podrobných popisů problémů spojených s vraky aut. Město tak nyní intenzivně pracuje na tom, aby se situace zlepšila, a je připraveno přijmout i kontroverzní opatření, jako je například zavedení placeného parkování na některých místech města.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy