Raketový skok daně z nemovitostí může otřást realitním trhem

Sazby daně z nemovitostí v ČR vzrostly v průměru o 80 %. Nové výměry daní jsou rozeslány od poloviny dubna a jejich nezaplacení může vést k finančním sankcím. Obce mohou navíc zvýšit místní koeficient daně, což může vést k dalším nárůstům.


Sazby daně z nemovitostí vzrostly v průměru o 80 procent. Tato zpráva je důležitá pro držitele nemovitostí, protože mohou teď potenciálně platit až pětkrát víc než v minulých letech. Spolu s tím finanční správa rozesílá od půlky dubna nové výměry daní. Pokud majitelé nemovitostí nezaplatí daň nebo její první splátku do konce května, mohou čelit finančním sankcím.

Vyhlašky z obcí mohou také zvýšit místní koeficient daně, což může vést k dalším nárůstům. Například bytovej jednotek květinářky Simony Karbulové je nyní zdaněný výrazně více, než byl v minulosti. Až 4 miliony dalších poplatníků dostanou svůj výměr daňového výpočtu až do 24. května třemi různými způsoby, uvedl mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss. Do datových schránek občanů pošle své informace přes milion sto tisíc lidí, zatímco jiní občané dostanou své informace e-mailem nebo poštou.

Například v Sázavě v centru Česka, výnosová částka daně byla také zvýšena. Zastupitelstvo ale rozhodlo, že místní koeficient zůstane stejný navzdory potřebě nového příjmu do městské pokladny. Starosta Sázavy Vladimír Dvořák (Zdraví Sport Prosperita) uvedl, že nechtěli obyvatelé zatěžovat daňovým nárůstem, jako je investice do infrastruktury a odpadového hospodářství.

Stav po celém České republice se však liší. Ve Zlíně se sazba daně z nemovitosti v průměru zvýšila čtyř- až pětkrát a město má velké investiční plány. Naopak v Třeboni hledají způsoby, jak snížit svou nemovitostní daň o polovinu. Městský starosta Třeboně Jan Váňa nazval daň z nemovitosti jako jednu z nejnemorálnějších daní, a jeho tým uvažuje o jejím snížení.

Podle odborníků se zvyšující se daň z nemovitosti nejen ovlivňují finanční situaci občanů, ale také mají potenciál změnit místní realitní trh a demografii obyvatelstva. Na závěr je třeba poznamenat, že výnosy z této daně se v posledních letech zvýšily a Češi platí jednu z nejnižších daní z nemovitostí v Evropě.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024