Policie ČR varuje před podvodníky na sociálních sítích

NÁCHODSKO - Jakmile poskytnete své intimní záběry, mají Vás.




Policisté z oddělení obecné kriminality v Náchodě prověřují případ vydírání, ke kterému došlo prostřednictvím sociální sítě Facebook. „Atraktivní žena“, vystupující zřejmě pod smyšleným jménem i profilem, kontaktovala poškozeného a navázala s ním komunikaci.

Konverzace postupně sklouzla k lechtivé tématice a skončila nabídkou neznámé, že se poškozenému ukáže nahá při svých sexuálních hrátkách přes online kameru. Poškozený s tímto souhlasil. Vše proběhlo přes videohovor, kdy i poškozený sdílel své intimní záběry. To bylo to, co vyděrač potřeboval. Po chvíli neznámá osoba zaslala poškozenému videozáznam z této interakce a požadovala desetitisíce za to, že jeho video nezveřejní.

Policie ČR důrazně varuje občany před podobnými podvody a doporučuje následující opatření: Nikdy nesdílejte intimní materiály s neznámými osobami na internetu. Pokud se stanete obětí vydírání, okamžitě kontaktujte policii a neposílejte žádné peníze.

Buďte obezřetní při komunikaci s neznámými osobami na sociálních sítích. Videa se sexuální tématikou nebo fotografie s vaším obličejem, jsou pro vyděrače výhrou!

V případě odhalení hrozí pachateli až čtyřletý trest za mřížemi. Objasňování případů ve virtuálním světě je však velmi komplikované.

por. Ing. Karolína Macháčková
9.8.2024


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy