Nová vyhláška bojuje proti alkoholu na veřejných prostranstvích

Trutnovská městská policie má nyní nástroje pro řešení problému s lidmi narušujícími veřejný pořádek konzumací alkoholu na veřejných prostranstvích. Nová vyhláška umožňuje strážníkům okamžitě zasáhnout a určuje lokality, kde je konzumace alkoholu zakázána.


Ochránci veřejného pořádku v Trutnově konečně získali nový nástroj k řešení dlouhodobého problému: nepřijatelného chování některých lidí konzumujících alkohol ve veřejném prostranství. Počet stížností občanů, které přišly telefonicky, e-mailem nebo písemně na městskou policii, byl podnětem pro toto rozhodnutí.

'Objevily se zde skupiny lidí, které chybně považovali veřejné parky a zahrádky za venkovní prostory hostinců,' popisuje strážník Jan Hofman. 'Konzumovali zde alkohol až do bodu, kdy se často nekontrolovaně váleli po chodnících nebo lavičkách.' Hofman zdůrazňuje, že až do nedávna neměli moc možností, jak proti těmto lidem řádně zakročit.

Podle starosty Michala Rosy z ODS nová vyhláška mění tento stav. 'Městská policie nyní má možnost okamžitě zasáhnout, pokud zaznamená nepřijatelné chování, nebo pokud na něj budou upozorněni občany,' říká Rosa. Ve spolupráci s vedením města pak městská policie určila konkrétní lokality, kde je konzumace alkoholu zákazána – například školy, mateřské školy, dětská hřiště a také Lípové náměstí v Poříčí a Jiráskovo náměstí na České čtvrti.

Zastupitelé města jsou dobře seznámeni s problémovými jedinci v těchto lokalitách. 'Jsou zde dlouhodobě a známe je. Nebudeme s nimi proto zbytečně zacházet,' říká Rosa. Pokuty na místě se mohou vyšplhat až do výše deseti tisíc korun, přičemž ve správním řízení mohou být ještě vyšší.

Je důležité zdůraznit, že hlavním cílem tohoto opatření je eliminovat situace, kdy si jedinci z veřejných prostranství udělají venkovní restaurace bez poplatku, a zároveň tak narušují veřejný pořádek. Strážníci jsou připraveni na možnost, že se tyto aktivity přesunou do jiných částí města a monitorovat tuto situaci budou ještě více než doposud. Hofman nevylučuje možnost, že by se do vyhlášky mohly přidat další lokality.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024