Krkonoše paralyzovány sněžením a vichrem

Krkonoše zasáhly silné sněžení a vítr, což vedlo k zastavení některých lanovek. Horská služba doporučuje opatrnost na hřebenech a v lesích. Sněhová pokrývka, viditelnost do 100 metrů a vítr až 108 km/h zhoršují podmínky.


Ve vyšších partiích Krkonoš napadlo několik centimetrů sněhu. Sněhovou pokrývku doprovázel silný vítr, což přinutilo zastavit některé lanovky. Meteorologové varují před nepříznivým počasím, které může ovlivnit bezpečnost v horách.

Horská služba důrazně nedoporučuje hřebenové túry. Také Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) upozorňuje turisty na zvýšenou opatrnost při pohybu v lesích, kde hrozí pád stromů kvůli větru.

Ve čtvrtek začalo na hřebenech Krkonoš pršet, následně dešťové srážky přešly ve sněžení. Přes noc napadlo několik centimetrů sněhu, což připomíná zimní scénář v polovině léta.

Podle polské horské služby GOPR je na hřebenech aktuálně kolem 10 centimetrů sněhu, v závějích může být až 30 centimetrů. Viditelnost je značně omezená, nad 1 400 metrů nad mořem je pouhých 100 metrů. Silný vítr, který dosahuje rychlosti 54 až 108 kilometrů za hodinu, zhoršuje pocitovou teplotu až na minus 10 stupňů Celsia.

V polských Krkonoších uvedli, že nad hranicí 1 300 metrů nad mořem dochází k intenzivnímu sněžení. Na nejvyšších hřebenech se rozprostírá bílá peřina, která ale podle očekávání roztaje.

Na Luční boudě si první sněhové vločky všimli už ve čtvrtek a přes noc napadlo mezi 10 až 15 centimetry sněhu. V návětrných místech se tvoří hluboké závěje a teplota se drží kolem nuly. Majitel Luční boudy Stanislav Beneš připomíná, že loni sníh v této míře napadl až koncem října.

Odpoledne se očekává intenzivní sněžení v nejvyšších oblastech Krkonoš, zatímco nižší polohy budou postiženy silným deštěm. Kvůli větru mohou dosahovat rychlosti 120 až 140 km/h, což zvyšuje riziko pádů stromů na lesních cestách.

Silný vítr přiměl obě úseky kabinové lanovky na Sněžku zastavit provoz. Na Sněžce se ráno teplota pohybovala pod nulou a vítr dosahoval rychlosti přes 100 km/h. Dle informací společnosti Lanová dráha Sněžka nebude horní úsek v provozu ani v sobotu. Pro aktuální informace se doporučuje sledovat webové stránky lanovky.

Ve Špindlerově Mlýně také odstavili „letní“ lanovky kvůli varování před silným větrem a deštěm. Lanová dráha Pláň ve Svatém Petru bude mimo provoz až do neděle, zatímco lanovka na Medvědín bude uzavřena po celý víkend.

Naopak lanovky ve SkiResortu Černá hora – Pec zůstávají v provozu. Aktuální informace poskytují na webových stránkách SkiResortu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy