Hi-tech rehabilitace pro pacienty po operacích

Nové oddělení následné intenzivní péče vzniklo v hlavní nemocniční budově. To poskytne prostor pro rehabilitaci pacientů po těžkých operacích. Oddělení je vybaveno inovativními technologiemi a stropním závěsným systémem pro snadný přesun pacientů.


V bývalé administrativní části hlavní nemocniční budovy vzniklo moderní oddělení následné intenzivní péče. Tato rekonstrukce, která byla realizována od podzimu minulého roku až do dubna tohoto roku, zahrnovala přestěhování rehabilitační péče s deseti lůžky do této historické, nově zrekonstruované části areálu.

Pacienti po těžkých operacích, jako jsou náhrady kyčelních a kolenních kloubů, po zlomeninách krčku, kotníku nebo obratle či po cévních mozkových příhodách, zde najdou místo pro svůj zotavovací proces. Doba pobytu se liší podle konkrétních potřeb každého pacienta, avšak pro pacienty po ortopedické operaci se jako ideální doba pobytu jeví dva týdny, jak uvádí ředitel vrchlabské nemocnice, pan Michal Mrázek.

Nemocnice dokázala při rekonstrukci vybavit oddělení nejenom vším nezbytným, ale i inovativními technologiemi, jež zdejší personál ocenil. Jedním z těchto prvků je stropní závěsný systém, který sestřám usnadňuje přesun pacientů mezi lůžkem a asistovanou koupelnou. Tento systém ještě není ve všech pracovištích běžnou praxí.

Část prostoru je vyhrazena také rehabilitační místnosti, která je vybavena přístroji a polohovatelnou lehátkovou částí. Fyzioterapeutka Petra Baudyšová upozorňuje na fakt, že díky tomuto speciálně vybavenému prostoru mohou s pacienty provádět cvičení, která by na lůžku nebyly možné.

Ve druhém křídle nemocnice byla zřízena nová ambulanta pro rehabilitační péči. Ambulance je vybavena špičkovými přístroji, jako jsou vysokoindukční magnetoterapie, fokusovaná rázová vlna nebo výkonný laser. Díky této technologii mohou zdravotní sestry pracovat na dvou přístrojích současně, což zvyšuje účinnost ošetření a dovoluje ošetřit o 20% více pacientů než v minulosti.

Další novinkou bude vznik oddělení dlouhodobé intenzivní lékařské péče (DIOP) s pěti lůžky. Tento typ péče je určen pro pacienty, kteří sice dýchají samostatně pomocí tracheostomie, ale jejich stav vykazuje poruchy vědomí. Toto oddělení bylo ve vrchlabské nemocnici dosud postrádáno.

Stavební práce na novém oddělení následné intenzivní péče (NIP) již započaly a očekává se, že budou dokončeny do konce roku. Díky tomu se celkový počet lůžek určených pro chronické pacienty navýší o dalších patnáct.

Nemocnice v tomto roce plánuje dokončit také rekonstrukci biochemických laboratoří a provést úpravy chirurgického oddělení. V plánech je také oprava komunikací v areálu a výstavba dalších operačních sálů. Jak podotkl ředitel Mrázek, stávající kapacitu nemocnice již limitují pouhé dva operační sály.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy