Cyklostezka z Pardubic do Hradce realitou?

Pardubice plánují vytvoření samostatné cyklostezky vedoucí mimo tuto trasu. Výstavba bude v rukou spolku obcí Hradubická - Labská. Na projekt je potřeba 50 milionů korun a očekává se jeho dokončení do čtyř let. Stavba bude financována především z dotací.


Problematický úsek mezi Dřítčí a Vysokou nad Labem vyžaduje společné sdílení silnice s motoristy. Tento úsek na trase z Pardubic do Hradce Králové, kdysi méně frekventován, nyní zažívá hustý provoz, který se zhoršuje s každým novým satelitním ostrůvkem rodinných domů. Provoz v dopravní špičce je velmi srovnatelný s čtyřproudovou Hradubickou trasou spojující obě krajské metropole a vyžaduje velkou opatrnost pro cyklisty.

Existuje plán na vytvoření samostatné cyklostezky vedoucí mimo tuto konkrétní trasu a o jeho tvorbě se intenzivně jedná. Pro větší část budoucí cyklostezky jsou zodpovědné Pardubice, jelikož tato oblast zahrnuje výběžek Pardubického kraje kolem Opatovické elektrárny. Odpovídající úřady již informovaly, že se podařilo vyřešit všechny potřebné pozemky a trasování cyklostezky.

Na trase z Hradce Králové do Pardubic bude cyklostezka vedena přes silniční most ve Vysoké nad Labem a prokličkovat mezi písníky za Opatovickou elektrárnou. Cyklisté pak využijí komunikaci, kterou využívá elektrárna pro odvoz odpadu na skládku, vrátí se na levý břeh Labe a pokračují podél řeky až do Dřítče. Zde se cyklostezka spojí s již připravenými úseky.

Výstavbu nebude mít na starosti žádný centrální stavitel, nýbrž bude probíhat v rukou spolek obcí Hradubická - Labská. Budoucí stavba se poté uskuteční po etapách, přičemž je třeba najít finanční prostředky ve výši 50 milionů korun, se čtyřletým plánem dokončení. Tempo budování bude ovlivněno především dostupností dotací, protože obce mají zájem na tom, aby byla velká část financování cyklostezky pokryta z těchto zdrojů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy