Azyl pro zvířata: modernizace a větší spolupráce s veřejností

Útulek pro zvířata v Hradci Králové získal nové vedení a prošel změnami. Investice do infrastruktury, nové posezení pro veřejnost a obnovení vycházek se psy patří mezi klíčové novinky.


V uplynulých dvou měsících od převzetí útulku Městskými lesy Hradec Králové se toho hodně změnilo - investice do infrastruktury areálu, zařízení nového posezení pro veřejnost před vstupem a další rozsáhlé plány. Útulek nyní nese nový název 'Azyl pro zvířata' a je opatřen novým logem, což má za cíl přitáhnout více veřejné pozornosti. Navíc byla obnovena oblíbená služba vycházek se psy - dobrovolníci je provázeli na více než 200 vycházkách jen v prvních dvou měsících.

'Návštěvníci si musí předem zaregistrovat a rezervovat konkrétního psa na procházku. Máme asi 130 registrací. Mnoho lidí se chce se psem nejprve seznámit a poté si ho vzít domů. Existují však také lidé, kteří nemají zájem mít svého psa, ale chtějí ho pravidelně brát na procházky,' řekl Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

Městské lesy převzaly útulek začátkem února od městských technických služeb. Za jejich doby došlo k několika kontroverzím, včetně obvinění bývalých zaměstnanců z údajného týrání zvířat. Podle městské firmy šlo o pomluvy, avšak objevila se i videa, na kterých bývalí zaměstnanci tvrdí, že došlo k utracení koček. V útulku nezůstal žádný ze zaměstnanců původního provozovatele.

'Po novém převzetí vedení města jsme museli okamžitě vyřešit problém útulku. Jsem si naprosto jistá, že jsme našli nejlepší možné řešení,' uvedla primátorka města Pavlína Springerová (HDK).

Městské lesy už investovaly asi 1,5 milionu korun do úprav infrastruktury, včetně modernizace vchodu do útulku, který nyní nabízí posezení pro návštěvníky, nebo renovace několika výběhů a řešení nefunkční studny. Rovněž se zformoval nový tým, který zajišťuje provoz útulku. Někteří zaměstnanci se podílejí i na provozu kempu Stříbrný rybník, další pak mohou vypomáhat v lese a naopak.

Kontrola nad útulkem mimo pracovní dobu je zajišťována pomocí kamerového systému a o víkendech jsou zde také dobrovolníci. Nový provozovatel také přešel na kompletní digitální evidenci zvířat, která je napojená na databázi veterinární správy a k níž mají přístup i strážníci městské policie.

Jedním z plánů Městských lesů Hradec Králové je vybudovat voliéry pro lesní zvířata, která se nemohou vrátit do přírody, jako jsou například veverky nebo jezevci. Toto opatření je součástí spolupráce se záchrannou stanicí v Jaroměři.

Městské lesy estimovaly roční náklady na provoz útulku na 4 miliony korun. Přibližně polovinu tvoří náklady na vybavení a opravy, zbytek pak na provoz. Z darů a příjmů z psího hotelu by útulek mohl získat až 1,5 milionu korun. Zbývající část mají Městské lesy pokrýt z výtěžků kempu a dalších aktivit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy