Zálohujte si data

RYCHNOVSKO – Neznámý pachatel ransomwarem zašifroval elektronická data počítačového serveru.




Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality se od včerejšího dne zabývají případem, v rámci kterého měl zatím neznámý pachatel napadnout dosud přesně nezjištěným způsobem počítačový systém jednoho z městských úřadů na Rychnovsku. Na jeho vnitřním serveru zašifroval jeho veškerá elektronická data a za jejich opětovné zprovoznění měl požadovat výkupné v nespecifikované výši. Pracovníci městského úřadu tak nemají přístup k elektronickým datům potřebným pro chod úřadu. Vzniklá škoda byla předběžně odhadnuta na 800 tisíc korun.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. V případě pravomocného odsouzení zatím neznámému pachateli hrozí trest odnětí svobody až na 4 roky.

V následujícím shrnutí naleznete důležité preventivní informace a rady:
Ransomware je druh škodlivého programu, který blokuje přístup k počítačovému systému nebo šifruje data a následně požaduje výkupné za obnovení přístupu. Šíří se prostřednictvím infikovaných příloh e-mailů nebo návštěvou nebezpečných webových stránek!!!
Jak se chránit před ransomwarem: Pravidelné zálohování dat: Udržujte aktuální zálohy svých dat, ideálně na externím úložišti, které není trvale připojeno k vašemu počítači. Aktualizace softwaru: Pravidelně aktualizujte všechny používané aplikace a operační systém, aby byly chráněny před známými zranitelnostmi. Bezpečnostní software: Používejte kvalitní antivirový program a firewall, které poskytují ochranu proti malwaru. Školení zaměstnanců: Pravidelně školte zaměstnance, aby byli schopni rozpoznat potenciální hrozby a věděli, jak na ně reagovat.


por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy