Skály 2024

JIČÍNSKO - Cvičení složek IZS v Prachovských skalách.




Prachovské skály se staly dějištěm rozsáhlého cvičení Integrovaného záchranného systému. Akce, která proběhla 2.října 2024, zahrnovala všechny složky IZS, včetně hasičů, policie a zdravotnické záchranné služby.

Hlavním cílem cvičení bylo prověřit připravenost a koordinaci jednotlivých složek při záchranných operacích v náročném teréSkály 2024nu. Prachovské skály, se svými strmými stěnami a úzkými soutěskami, poskytly ideální prostředí pro simulaci různých krizových situací.

Průběh cvičení

Cvičení začalo simulovaným voláním na tísňovou linku, kde bylo nahlášeno několik zraněných osob po pádu ze skalní stěny. Na místo okamžitě vyrazily jednotky hasičů, které zajistily přístupové cesty a zahájily první záchranné práce. Policie uzavřela okolí a koordinovala dopravu, zatímco zdravotnická záchranná služba poskytovala první pomoc a připravovala zraněné na transport.

Na kluzkém povrchu skal došlo k pádu cca 30 turistů a tím k jejich poranění. Zároveň dvě osoby uvízly na skalní stěně. Všechny turisty bylo nutné na místě ošetřit a transportovat obtížně přístupným terénem. Pomocí lanové techniky a vrtulníku došlo k vyproštění dvou uvízlých horolezců.Skály 2024

Ředitel Územního odboru Jičín, plk. Mgr. Petr Mucha, MBA, vyzdvihl zejména rychlou reakci a profesionální přístup všech zúčastněných. “Prachovské skály nám poskytly náročné, ale velmi realistické podmínky pro naše cvičení, které bylo skvělou příležitostí pro všechny složky IZS, aby si vyzkoušely své schopnosti v reálných podmínkách. Spolupráce mezi jednotlivými týmy byla vynikající a jsem přesvědčen, že jsme díky tomu lépe připraveni na skutečné krizové situace", řekl plk. Mucha.

Výsledky a hodnocení

Cvičení bylo hodnoceno jako velmi úspěšné. Všechny složky IZS prokázaly vysokou úroveň připravenosti a schopnost efektivně spolupracovat. Získané zkušenosti a poznatky budou využity k dalšímu zlepšování postupů a technik záchranných operací v podobných podmínkách.

por. Bc. Martina Jandová
3.10.2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy