Přeshraniční pronásledování

Rychnovsko – Společné cvičení policistů České republiky a Pohraniční stráže Polska.




Osádka ujíždějícího vozidla, které bylo navíc v Česku odcizené, se snažila ujet policistům. Krátce před tím, než vozidlo začalo před policisty ujíždět, jeho osádka neoprávněně vnikla do církevního objektu v Plasnicích. Dvanáct minut stačilo policistům k tomu, aby po necelých 20 kilometrech vozidlo díky spolupráci s Pohraniční stráží (Straż Graniczna dále jen SG) na území Polské republiky dopadli. To byl námět cvičení, které prověřilo fungující spolupráci Policie ČR a SG v simulovaných podmínkách pro ostrý zásah.

Cvičení „přeshraničního pronásledování“ organizovali v uplynulých dnech policisté odboru cizinecké policie našeho krajského policejního ředitelství ve spolupráci s odborem mezinárodních vztahů v součinnosti s SG Polské republiky.

Vše začalo voláním na tísňovou linku, kde bylo nahlášeno narušení církevního objektu „Svatá Rodina“ v Plasnicích. Hlídka oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort (OPKPaE) Solnice dorazila na místo jako první, a to zrovna ve chvíli, kdy dvě osoby rychle nasedaly do vozidla a začaly ujíždět směrem do Deštného v Orlických horách. Na první pohled bylo na místě zřejmé násilné vniknutí do církevního objektu. Hlídka ihned zahájila pronásledování. Podezřelé vozidlo bylo navíc evidováno jako odcizené a ujíždělo směrem k polské hranici, jeho řidič nereagoval na výzvy ani nezastavil. Policisté nezaváhali, obrátili se okamžitě na odbor mezinárodních vztahů s žádostí o spolupráci s orgány Polska a o souhlas k překročení hranice a pokračování v pronásledování na území Polské republiky. Vozidlo přitom neztráceli z dohledu. Cvičení bylo úspěšně ukončeno v obci Mostowice, kde SG svým vozidlem zatarasila cestu a pronásledované vozidlo tak zastavila. Následně SG provedla zadržení posádky vozidla – dvou mužů.

„Každé cvičení, kterým cizinečtí policisté procházejí, je svým způsobem specifické. V tomto případě šlo o to, co nejvíce nasimulovat podmínky a přiblížit je těm reálným. Vybrali jsme pro to cíleně horské prostředí, neosídlené oblasti, silnice nižších tříd a těsnou blízkost státní hranice. Cvičení hodnotím pozitivně, policisté prokázali, že jsou připraveni řešit podobné zásahy i v reálných podmínkách. Velice cenná je právě v těchto případech velmi rychlá a efektivní spolupráce s polskou stranou,“ hodnotí cvičení vedoucí odboru cizinecké policie, plk. Mgr. Dimitros Mucudis.

Úkolem společného cvičení policistů ČR a Polské republiky bylo ověřit možnosti vzájemného dorozumění a spojení. Tento simulovaný zásah potvrdil výbornou spolupráci, prověřil připravenost na reálné situace vyžadující přeshraniční spolupráci a vzájemnou koordinaci.

„Naši policisté procházejí průběžně pravidelnými cvičeními, jako je toto. Pachatelé neznají hranice krajů ani republiky a trestné činnosti se dopouštějí mnohdy napříč státy. S polskými kolegy pro tyto případy máme nastavenou fungující spolupráci tak, abychom společnými silami zvládli ostré zásahy,“ vysvětluje účel cvičení plk. Mgr. Petr Sehnoutka, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Na závěr jsme polským kolegům představili vozidlo s techniku, které jsme v rámci cvičení využili a ověřili tím jeho funkčnost.

por. Ing. Karolína Macháčková
11.10.2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy