Nový domov pro seniory v Novém Bydžově: investice 234 milionů korun

Město Nový Bydžov plánuje vybudovat nový domov pro seniory v areálu místní nemocnice. Projekt za 234 milionů korun má být hotov do dvou let, přičemž Královéhradecký kraj pokryje více než třetinu nákladů. Celková kapacita bude 51 lůžek a investicí se podílí město, kraj a stát.


Město Nový Bydžov na Hradecku oznámilo ambiciózní plán výstavby nového domova pro seniory v areálu místní nemocnice, který má být dokončen do dvou let. Celkové náklady na tento projekt se odhadují na 234 milionů korun, přičemž více než třetinu z této částky pokryje příspěvek Královéhradeckého kraje.

Hejtman Martin Červíček zdůraznil důležitost zvyšování kapacit a výstavby nových domovů pro seniory jako dlouhodobou prioritu. 'Tato funkční finanční synergie stát - kraj - město přináší vidinu toho, že v budoucnu v našem regionu vzniknou další podobné projekty na výstavbu domovů pro seniory,' uvedl Červíček.

Investorem nového zařízení pro seniory je město Nový Bydžov, které se také podílí finančně na celkových nákladech projektu. Z vlastních prostředků města pochází předpokládaná částka do 81 milionů korun, zatímco státní dotace z Národního plánu obnovy pokryje další třetinu nákladů, konkrétně zhruba 73 milionů korun.

Starosta města Pavel Louda prohlásil, že nový domov pro seniory dokončí portfolio péče o nejstarší obyvatele Nového Bydžova. 'Nové zařízení svým klientům v budoucnu zajistí komplexní potřebnou péči, a to v podstatě v domácím prostředí,' dodal Louda.

Budoucí domov pro seniory nabídne celkem 44 pokojů - 37 jednolůžkových a sedm dvoulůžkových, a tak kapacita zařízení bude 51 lůžek. Každý pokoj bude vybaven vlastní koupelnou, sociálním zařízením a kuchyňskou linkou. Navíc bude nová budova energeticky nenáročná, což přinese významné úspory v rámci provozu.

Projekt zahrnuje také kompletní venkovní zázemí se zelení, oplocení, chodníky a parkovacími plochami. Pobyt na čerstvém vzduchu je důležitý pro psychickou pohodu klientů a pro udržování jejich celkově dobré kondice.

Královéhradecký kraj aktuálně pokračuje v budování nových kapacit pobytových zařízení pro seniory. V minulosti otevřel domov v Žacléři a rozšířil kapacitu domova se zvláštním režimem v Borohrádku. V budově bývalé nemocnice Opočno dokončil společnou akci Opočna a Dobrušky s 47 novými lůžky. V současnosti kraj připravuje velkou investici do výstavby domova pro seniory ve Vrchlabí za 365 milionů korun, jejíž stavba by mohla začít ještě letos.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024