Krizová intervence zachránila v Trutnově a Jičínsku

Dvě nedávné události v Trutnově a na Jičínsku ukázaly důležitost krizové intervence. První případ zahrnoval opilého muže s nebezpečnými předměty v trutnovské restauraci, který byl následně hospitalizován v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy. Druhý případ se týkal muže trpícího bludy o sledování, u kterého byla nalezena nelegální zbraň.


Dvě nedávné události ukázaly, jak může být krizová intervence zásadní v případech, kdy dojde k ohrožení bezpečnosti a veřejného pořádku.

První incident se odehrál 29. května v jedné z trutnovských restaurací. Policisté byli přivoláni k čtyřicetipětiletému muži, který ve značně opilém stavu obtěžoval ostatní hosty a házel kameny. Po příjezdu odmítal spolupracovat a navíc napadal strážníky. V situaci se hrozbami dostal do bodu, kdy strážníci rozhodli o jeho převozu na policejní stanici.

Při osobní prohlídce nalezli u muže v krosně mačetu, vzduchový revolver, několik nožů a další nebezpečné předměty. Po zajištění těchto věcí muže propustili. Nicméně po dalším zvážení situace policejní zásahová jednotka následující den muže na Polské ulici zadržela.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o psychiatrického pacienta, který byl podle lékařů v kritickém stavu nebezpečný jak sobě, tak ostatním, byl eskortován k nedobrovolné hospitalizaci do Psychiatrické nemocnice Kosmonosy,' sdělila mluvčí trutnovské policie Šárka Pišlová. Policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání přestupku vyhrožování úřední osobě a další kroky budou záviset na znaleckém posudku.

Další případ se stal 5. června večer na Jičínsku. Na místní policejní oddělení dorazil dvaačtyřicetiletý muž, který oznámil, že jej sleduje Armáda ČR a automobilová společnost. Měl u sebe zbraně včetně 33 nábojů a nož a tyto předměty odložil do bezpečnostní schránky.

Při výslechu vyšlo najevo, že muž trpí bludy o neustálém sledování a odposlouchávání, že mu prostřednictvím reproduktorů vkládají podvědomé signály, které ho mají psychicky zlomit. Policie zjistila, že vlastní dalších pět zbraní, které měl uložené u někoho jiného. I tyto zbraně byly následně zajištěny.

Muž byl předán zdravotníkům pro další ošetření a lékaři rozhodnou, zda může nadále vlastnit zbrojní průkaz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy