Krádeže kol objasněny

KRAJ - Cizinec způsobil škodu za více než milion korun.






Krajští kriminalisté ve spolupráci s kriminalisty z různých územních odborů objasnili sérii vloupání do autosalonů v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, odkud mizela hlavně kola z vozidel nebo kola uskladněná.

Důsledným šetřením, vytěžením kamerových záznamů a porovnáním stop zjistili, že vloupání má na svědomí jedna a tatáž osoba. Jelikož byla důvodná obava, že by mohla být u zatýkání ohrožena bezpečnost osob a majetku a že by se mohla podezřelá osoba pokusit o útěk, byla k jejímu zadržení povolána zásahová jednotka. Ta 37letého podezřelého muže v úterních časných ranních hodinách v Kocbeřích krátce po spáchání posledního vloupání, které provedl v Pardubicích, dopadla a omezila na svobodě. V autě, na kterém byly umístěny kradené SPZ, policisté zajistili celý lup.

Muž - občan jednoho ze států EU je v současné době obviněn ze zločinu krádež a přečinu poškození cizí věci, za což mu hrozí trest odnětí svobody na 2 až 8 let. Kriminalisté mu kladou za vinu, že během uplynulých dvou měsíců po přestříhání oplocení vnikl do areálu 6 firem, odkud odcizil dohromady desítky celých kol, přes dvacet nových pneumatik, necelou desítku disků a starých katalyzátorů. Jedenáct zaparkovaných vozidel, která byla nová a byla připravená k prodeji, navíc poškodil tím, že po odmontování kol je ponechal brzdovými kotouči na dlažebních kostkách či kamenech a dvě z nich podložil odcizenými disky. Škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na téměř 1,1 milionu korun a na poškozených věcech zhruba na 80 tisíc korun.

Z vyšetřování vyplynulo, že muž odcizené věci okamžitě ve své domovině prodával. Kriminalisté z evidencí zjistili, že muž byl několikrát za stejnou trestnou činnost odsouzen v Německu, Polsku a Rakousku. V ČR zatím ani jednou. Ke státnímu zástupci policisté podali podnět na vzetí do vazby, jemuž.soudce vyhověl a muže ve včerejších odpoledních hodinách do vazby poslal.
Lze předpokládat, že v průběhu vyšetřování budou obviněnému muži prokázány další skutky, čímž vzroste způsobená škoda.

por. Iva Kormošová
8.8.2024, 12.00



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy