Knihovny bez technologií středem komunit

Malé knihovny mají své kouzlo i v Česku, což ilustrují příběhy Hubálova a Klášterské Lhoty. Tyto komunitní knihovny fungují bez moderních technologií a nabízejí osobní přístup. Klášterská Lhota nemá obchod ani restauraci, ale místní knihovna slouží jako komunitní centrum a útočiště pro čtenáře.


„Teta“ Dana a její čtenářská parta se pravidelně scházejí v malé Knihovně U zvoničky v Hubálově na Jičínsku. Malé knihovny podobného druhu mají své kouzlo i jinde v Česku, což potvrzuje příběh Klášterské Lhoty na Trutnovsku.

„Dobrý den. Já jdu vrátit knížku. A mohla bych si půjčit další?“ S úsměvem pokládá svou otázku paní Jana při návštěvě malé knihovny na obecním úřadě. „Určitě,“ odvětí starosta Stanislav Štefan, který dnes plní i funkci knihovníka. „Já si tuhle knihu odepíši a vy si můžete vybrat něco pěkného na čtení. Nechám to na vás.“

„Podle toho, jak je čas na čtení,“ odpovědá paní Jana na otázku, jak často knihovnu navštěvuje. „Jsem moc ráda, že tady knihovnu máme. Nemusím nikam jezdit a mohu si knížku kdykoliv půjčit i vrátit.“

V této knihovně neexistují žádné kartičky ani čipy, všechny výpůjčky se prostě zapisují do obyčejného sešitu. „Máme zapsáno a mezitím si čtenářka vybírá další. Až si něco vybere, tak to opět zapíšeme do sešitu,“ dodává Stanislav Štefan.

Klášterská Lhota nemá žádný obchod, restauraci, školu ani školku. Místní lidé tak často táhnou za jeden provaz a pomáhají si různými způsoby. Knihovna je jednou z těchto komunitních iniciativ, která nyní teprve začíná nabírat dech. „Není tu mnoho čtenářů, protože naše obec není zase tak velká, ale pár lidí, kteří si půjčují knížky, se tu najde,“ říká Štefan.

Některé knihy v regálech už mají za sebou dlouhý příběh. Dříve totiž byla v budově obecního úřadu mateřská školka s vlastní knihovnou. „Knihy byly zarovnané v regálech, tak jsme dostali nápad, proč bychom je neposkytli veřejnosti,“ vysvětluje starosta iniciativu, která vedla k založení obecní knihovny.

Vedení Klášterské Lhoty pevně věří, že se jim díky úpravám prostor knihovny podaří v brzké době nalákat další nové čtenáře. Knihovna se tak může stát důležitým místem setkávání a sdílení jak nových, tak starých příběhů pro všechny obyvatele obce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy