Kamerový dohled zlepšil chování řidičů ve městě

Roční sledování dopravní situace pomocí kamer na osmi stanovištích ve městě ukázalo výrazné zlepšení v chování řidičů. Počet přestupků klesá, přičemž nejčastějším přestupkem je překračování rychlosti. Peníze z pokut jdou do městského rozpočtu.


Od května loňského roku se na osmi stanovištích ve městě sleduje rychlost vozidel a kontroluje, zda řidiči projíždí křižovatkami na červenou. Během prvního roku provozu těchto radarů se postupně sledovala situace na silnicích, přičemž výsledky ukazují významné změny v chování řidičů.

Z měsíčních statistik je patrné, že počet udělených pokut postupně klesá. Za uplynulý rok projednávali úředníci magistrátu více než 24 tisíc přestupků. Největší nárůst byl zaznamenán v červnu, kdy bylo registrováno přes 4 800 přestupků. Pouze pro srovnání, v březnu letošního roku jich bylo kolem 1 200. Je tedy zřejmé, že si řidiči na nový systém začínají zvykat.

Které přestupky se objevují nejčastěji? Hlavně překračování povolené rychlosti. Z celkového počtu 24 tisíc přestupků se jen malý podíl týkal projetí křižovatky na červenou, konkrétně méně než tisíc případů. Významnou součástí inteligentního dopravního systému jsou kamery, které měří jak úsekovou, tak okamžitou rychlost, a dvě speciální kamery sledují průjezd na červenou.

Peníze získané z pokut jdou přímo do městského rozpočtu. Z celkových 21 milionů korun, které byly v loňském roce vybrány, již provozovatelé aut zaplatili více než 17 milionů. Je však třeba vzít v úvahu náklady na vymáhání pokut a práci městské policie, která přestupky validuje.

Obecně můžeme říci, že nový systém přispěl k postupnému snižování počtu dopravních přestupků ve městě. Pro řidiče to znamená zvýšenou pozornost při dodržování dopravních předpisů, což může vést k bezpečnějším silnicím a menšímu počtu nehod.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy