Jičín bojuje s vedry: stín, mlhoviště a fontány

Jičín připravuje adaptační změny na měnící se klimatické podmínky, zahrnující stínová zákoutí, mlhoviště, pítka a fontány. Projekt zapojuje obyvatele pro cenné názory na lokality a úpravy městského mobiliáře. Příkladem je Hradec Králové s více vodními osvěženími. Jičín se tak připravuje na budoucí klimatické extrémy.


Jičín se pouští do příprav na takzvanou adaptační změnu, jejímž cílem je přizpůsobit město měnícím se klimatickým podmínkám. Tento ambiciózní projekt reaguje na stoupající teploty, sucha a další meteorologické extrémy, které se v budoucnosti očekávají stále častěji.

Součástí tohoto projektu je rovněž zapojení obyvatel města, jejichž názory budou cenným vstupem pro odborníky pracující na adaptacích. Netýká se to jen budování nových staveb, ale i různých městských prvků, které by měly být navrženy tak, aby byly klimaticky příjemné. Dochází také k úpravě a modernizaci městského mobiliáře s cílem vytvořit nová místa, kde se lidé mohou ochladit a schovat před sluncem.

Plánovaná místa pro ochlazení zahrnují různá stinná zákoutí, tzv. mlhoviště, pítka a menší fontány. Projekt počítá i s vytvořením hravých vodních prvků, které by byly zvláště atraktivní pro rodiny s dětmi.

Zajímavý příklad takto již fungujícího přístupu poskytuje Hradec Králové, kde byl navýšen počet vodních osvěžení v ulicích. K mlžným branám se přidaly nové krychle a stromy, což značně zlepšilo komfort obyvatel během horkých dnů.

V Jičíně se již do projektu zapojily desítky občanů. Tito lidé na pocitové mapě označují místa, kde se cítí dobře i ta, kde je horka nesnesitelná. Například na Valdštejnově náměstí si mladá slečna se zmrzlinou stěžovala na nedostatečné možnosti úkrytu před horkem, ačkoliv kašna na náměstí poskytuje určité osvěžení.

Podobně mluvily i maminky s kočárky v zámeckém parku. I přes příjemný stín by uvítaly více vodních prvků ve městě. Vnímají je nejen jako osvěžující body, ale i jako hravé prvky pro děti.

Jičín tedy vykročil na cestu k modernizaci a adaptaci městských prostorů s ohledem na změny klimatu. S pomocí občanů a odborníků se město připravuje na budoucnost, která může přinést extrémnější klimatické podmínky než kdy předtím.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Studio UHK

Hlavní zprávy