Gang obžalován za pašování Kurdů, hrozí až 16 let

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové předložilo k soudu obžalobu na čtrnáct cizinců, kteří jsou obviněni z organizování nelegální migrace z Turecka do České republiky a dalších zemí Evropské unie. Všichni obvinění zůstávají ve vazbě.


Za umožnění nedovoleného překročení státní hranice pro nejméně 2000 migrantů, převážně tureckých Kurdů, hrozí každému z členů skupiny tresty od 10,5 do 16 let vězení. Podle státního zástupce Milana Šimka jde o největší organizovanou skupinu převaděčů zadrženou v Česku.

Obžaloba pro 14 osob za převedení 2000 migrantů

Kriminální činnost probíhala od května 2021 do června 2023, kdy byli obvinění zadrženi. Devět z obžalovaných má tureckou státní příslušnost, z nichž jeden získal české občanství. Pět obviněných pochází z Ázerbájdžánu. Skupina měla získat prospěch velkého rozsahu, přes deset milionů korun.

Důkazy a majetkové zajištění

Hlavními pachateli jsou tři obžalovaní turecké národnosti, kteří byli příbuzní a měli vazby na osoby v Turecku, zajišťující nábor migrantů. Turecká strana na žádost o spolupráci zatím nereagovala, takže podezřelí v Turecku nejsou stíháni.

Skupina od migrantů získala nejméně dva miliony eur. Policie zajistila u jednoho z obžalovaných hotovost v přepočtu asi 900 000 korun a dále nemovitosti a osobní vozidla jako náhradní hodnoty za výnosy z trestné činnosti. Obžaloba obsahuje téměř 16 000 listů, přičemž klíčovými důkazy jsou odposlechy telefonních hovorů vedených v kurdštině.

Zadržení a další postup

Informace o zahájení stíhání zveřejnila Národní centrála proti organizovanému zločinu loni v červnu, kdy obvinila 13 cizinců a jednoho Čecha. O návrhu na obžalobu informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej 21. května.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Studio UHK

Hlavní zprávy