Hradecký kraj spustí finální etapu modernizace nemocnice Náchod

0

Královéhradecký kraj, modernizace nemocnice, investice, zdravotnické služby, zlepšení péče, blog


Královéhradecký kraj plánuje zahájit druhou a finální etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod v příštím roce. Po investici 1,52 miliardy korun a dokončení prvního dílu v roce 2020, bude nově vystavěný pavilon D centralizovat klíčové zdravotnické služby. Cílem je zlepšit efektivitu a kvalitu péče.

Královéhradecký kraj v příštím roce plánuje zahájit druhou a finální etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod. Již v loňském roce krajští zastupitelé schválili finanční závazek ve výši 1,52 miliardy korun pro tuto investici a projekt nyní získal stavební povolení. Přípravy na výběrové řízení pro stavební práce jsou v plném proudu.

„Komplexní modernizace a rekonstrukce náchodské nemocnice jsou zásadní zdravotnickou investicí. Díky tomu bude nemocnice fungovat efektivněji nejen z ekonomického hlediska, ale i z hlediska péče o pacienty, což je naší hlavní prioritou. Vylepší se celková logistika i přístupy pro personál, pacienty, návštěvníky a dodavatele. Investice do zdravotnictví jsou naším dlouhodobým strategickým cílem. V uplynulých letech jsme investovali významně do této oblasti a máme připraveny investice ve výši asi jedné miliardy pro každou krajskou nemocnici,” uvedl hejtman Martin Červíček.

Modernizace náchodské nemocnice je rozdělena do dvou etap. První etapa byla dokončena v roce 2020 a stavební náklady na dva nové pavilony tehdy činily 1,4 miliardy korun. Cílem celkové modernizace je přesun všech oddělení a provozů z horního areálu nemocnice do dolního areálu, čímž dojde ke centralizaci veškeré zdravotnické péče.

„V plánované etapě modernizace vznikne nový pavilon a adaptují se stávající pavilony k finální centralizaci péče. Tato etapa naváže na námi realizované projekty výstavby urgentního a centrálního příjmu a přístavby vstupu, které právě probíhají v areálu. Výběrové řízení na druhou etapu plánujeme vypsat v následujících měsících, přičemž stavební práce by měly začít počátkem příštího roku a potrvají dva a půl roku,“ upřesnil první náměstek hejtmana pro investice, inovace a IT Pavel Bulíček.

Krajské zastupitelstvo schválilo postupné vyčlenění potřebných financí na celou finální etapu modernizace. Očekávané náklady činí 1,52 miliardy korun bez DPH, a zahrnují také pořízení nábytku a interiérového vybavení. Zdravotnické technologie a IT vybavení bude zajišťovat samotná nemocnice.

V dolním areálu vznikne nový pavilon označený jako D na místě současných pavilonů D a E. Kraj zajistí také centrální zastřešenou halu s hlavním vstupem přes pavilon ambulance a neurologie, a stavební úpravy ve stávajících pavilonech A, B a C. Cílem je co nejvyšší využití prostoru po dostavbě pavilonu D. Dojde k rozšíření neurologie, realizaci lékárny a ambulancí.

V novém pavilonu D bude umístěno laboratorní patro s transfúzní stanicí, hemodialýzou a mikrobiologickou a biochemickou laboratoří. Dojde také k rozšíření interní a urologické ambulance, bude zde nové oddělení onkologie, interní jednotka intenzivní péče a oddělení pro předčasně narozené děti, nové interní lůžkové oddělení a léčebna pro dlouhodobě nemocné pacienty.

Součástí nového pavilonu bude i rozšíření dětského lůžkového oddělení a centrální hospodářské zázemí. V rámci etapy budou rovněž vytvořeny prostory pro radiologii napojené na stávající zobrazovací metody a centrální zastřešenou halu.

Oblastní nemocnice Náchod je největším zdravotnickým zařízením v rámci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Ve svých základních oborech poskytuje zdravotní péči pro více než 200 tisíc obyvatel, ve specializovaných oborech až pro 250 tisíc obyvatel.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář